
Els Borst tegen hulp bij zelfdoding door familielid
Dat zegt ze zondag in het tv-programma Buitenhof.
Borst vindt euthanasie een zaak van artsen: ''Ik ben erg voor de medische route''.
Ze ging daar onder meer in op de zaak van Albert Heringa, die zijn 99-jarige moeder hielp te sterven. De huisarts had eerder niet zomaar willen meewerken.
Borst vindt dat met het helpen sterven van een familielid een grens wordt overschreven die niet overschreden zou moeten worden. Zelf heeft ze dat ook niet gedaan toen haar eigen doodzieke man haar dat vroeg. ''Maar dan moeten artsen wel bereid zijn te helpen. Artsen moeten de ruimte nemen die de wet biedt.''
Geen misdaad
Overigens vindt Borst niet dat Heringa een misdaad heeft gepleegd, omdat hij uit liefde voor zijn moeder heeft gehandeld. Ze zou er begrip voor hebben als hij voorwaardelijk wordt gestraft.
De oud-minister herhaalde teleurgesteld te zijn dat artsenorganisatie KNMG vindt dat artsen geen euthanasie moeten uitvoeren bij wilsonbekwame dementen die in het verleden een schriftelijke wilsverklaring hebben opgesteld.
De opvatting dat zo iemand niet meer dezelfde is als degene die die wilsverklaring heeft ondertekend, deelt ze niet. Borst wees er op dat notarissen een testament niet verscheuren als iemand dement is geworden.
Tweede Kamer
Borst is maandag bij een rondetafelgesprek van de Tweede Kamer met deskundigen over tien jaar euthanasiewetgeving. De D66-minister was destijds betrokken bij de totstandkoming daarvan.
Een online petitie van de NVVE over hulp bij zelfdoding is inmiddels door bijna 19.000 mensen ondertekend.
De vereniging vindt dat hulp bij zelfdoding door naasten (en dus niet door artsen) bij mensen met een weloverwogen doodswens niet strafbaar moet zijn.
De petitie vloeit voort uit de zaak rond de 71-jarige Albert Heringa. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor eerder deze week drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man.