Het kabinet wil alle fractievoorzitters tegelijk uitnodigen. Dat heeft Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal de bijeenkomst voorzitten. "Dit overleg zal beginnen met het vaststellen van een agenda", aldus Rutte.

De gesprekken zijn nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. De uitnodiging van de premier is de uitkomst van de moeizaam verlopen Algemene Politieke Beschouwingen.

De fractievoorzitters zullen van Dijsselbloem vrijdag nog een uitnodiging ontvangen, zo liet hij eerder op de dag weten.

Na dit eerste verkennende gesprek moet meer duidelijk worden over de richting van de onderhandelingen. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP lijken de meest serieuze gesprekpartners.

De premier stelt voor om het gesprek te organiseren in de "Guldenzaal" op het ministerie van Financiën. Dit is een knipoog richting PVV-leider Geert Wilders, die de gulden opnieuw wil invoeren.

Wilders laat aan NU.nl weten niet op de uitnodiging in te gaan. "We gaan niet meehelpen Nederland verder af te breken. Wij zijn oppositie, geen baantjesjagers."

Bekijk de beelden: