Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kondingt bij de vergadering van de Verenigde Naties in New York internationale actie tegen kindhuwelijken aan.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie donderdag.

Het initiatief maakt ze samen met de regeringen van Canada en Ghana bekend.

"Een effectieve internationale aanpak is nodig om kindhuwelijken uit te bannen. Jaarlijks vinden wereldwijd maar liefst veertien miljoen kindhuwelijken plaats, veelal met afschuwelijke gevolgen voor de bruidjes."

''Vaak worden ze van de een op de andere dag vreselijk uitgebuit'', zegt Ploumen. ''Ze zijn dagelijks slachtoffer van huiselijk en seksueel geweld. Ze mogen niet meer naar school en lopen enorme gezondheidsrisico's door vroege zwangerschap.''

Nederland gaat zelf de bestrijding van kindhuwelijken in ontwikkelingslanden intensiveren, kondigt de bewindsvrouw aan. Dat gebeurt volgens haar bijvoorbeeld met steun aan kindertelefoons, voorlichting, onderwijs, betere wetgeving en geboorteregistratie.

Ploumen erkent dat het een proces van de lange adem zal zijn om kindhuwelijken uit te bannen. ,,Kindhuwelijken komen drie keer zo vaak voor bij arme gezinnen. Van moeder op dochter is het een vicieuze cirkel. Des te meer reden om in actie te komen.''

Genève

Vorige week riep Nederland bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève al op meer aandacht te besteden aan het lot van kindbruiden. Aan de Hoge Commissaris van de Mensenrechten werd gevraagd onderzoek te doen naar de beste methodes om kindhuwelijken tegen te gaan.

Vijftig landen hebben hun steun inmiddels betuigd, meldt het ministerie. Daaronder zijn landen waar veel kindhuwelijken voorkomen, zoals Jemen, Sierra Leone, Somalië en Ethiopië.