Het ministerie van Defensie wil vijftien F-16's en 52 Maverick grond-luchtraketten verkopen aan Jordanië.

Beide partijen hebben hierover een principe-overeenstemming bereikt, laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer weten.

Het contract zal naar verwachting begin volgende maand worden ondertekend. De leverantie van de jachtvliegtuigen begint dan eind 2015 en gebeurt in in drie delen. Jordaniërs zullen worden opgeleid voor onderhoud en gebruik van de gevechtstoestellen.

De leverantie is in januari vorig jaar aan de acht wapenexportcriteria van de Europese Unie getoest, aldus de brief. Toen bleek dat de leverantie geen gevolgen zou hebben voor de mensenrechtensituatie in het land. Omdat de toestellen zijn bedoeld als vervanging van bestaande vloot zal de levering ook niet leiden tot verstoring van de machtsbalans en stabiliteit in de regio.

Criteria

Met de aanvraag voor een exportvergunning zal het ministerie van Buitenlandse Zaken de transactie opnieuw toetsen aan de acht criteria van de EU.

Jordanië is een buurland van Syrië waar al een paar jaar een bloedige burgeroorlog woest. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet eerder in de zomer weten dat bij een mogelijke leverantie van F-16's aan Jordanië de situatie in de regio zeker zal worden meegewogen.