De verlaging van de belastingaftrek voor zzp'ers in 2014 dient om schijnconstructies aan te pakken. 

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op kritiek van de oppositie op het kabinetsplan om de zelfstandigenaftrek volgend jaar met 300 miljoen euro te verlagen.

Volgens Zijlstra komt het kabinet met maatregelen om te voorkomen dat de zzp-constructie oneigenlijk gebruikt wordt om de belastingaftrek binnen te slepen.

Dat is het geval als mensen bij hun baas uit dienst gaan en vervolgens als zzp'er het zelfde werk gaan doen, maar wel gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dat is volgens Zijlstra niet de bedoeling. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zal nog komen met voorstellen om dit aan te pakken.

Kritiek

De woorden van Zijlstra kregen veel kritiek van Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP). 

Volgens Zijlstra wil het kabinet de aftrek voor zzp'ers niet afschaffen en is niet iedere zelfstandige de dupe van de bezuiniging, zoals Pechtold beweerde. "We pakken schijnconstructies van twee kanten aan, aan de kant van bedrijven en aan de kant van zelfstandigen."

Volgens Roemer beschuldigde Zijlstra zelfstandigen, die vaak buiten hun schuld om geen vast contract hebben, van misbruik. En volgens Pechtold staat in de begroting niets over de aanpak van misbruik van de regeling, en treft het dus alle zelfstandigen die hierdoor meer belasting moeten betalen. 

Lees meer zzp-nieuws op NUzakelijk