Woningcorporaties kunnen hun duurdere huurwoningen vanaf 1 oktober gemakkelijker verkopen aan grote beleggers zoals pensioenfondsen. 

Dat maakte minister voor Wonen Stef Blok (VVD) woensdag bekend. Zo hoeven corporaties de woning niet langer eerst aan te bieden aan een huurder of een andere woningcorporatie, maar mogen ze het pand direct verkopen.

Ook mogen de instellingen bij het bepalen van de verkoopprijs kijken naar de waarde die de woning op de reguliere vastgoedmarkt zou opbrengen.

Dat vergemakkelijkt het taxeren. Nu moeten corporaties de verkoopprijs nog bepalen aan de hand van de waarde van de woning in onverhuurde staat.

Duur

Wel stelt Blok dat de versoepeling alleen geldt voor de duurdere corporatiehuurwoningen. Ook moet de verkoop van de woningen goed worden afgestemd met gemeenten, aldus de bewindsman. De eisen aan de verkoop van corporatiewoningen zijn een uitwerking van het eerder gesloten woonakkoord.

Lees meer over wonen op NUgeld | Bekijk hier de kabinetsplannen voor 2014 | Wilders opent aanval bij politieke beschouwingen | Lees ons liveblog over de Algemene Beschouwingen