PvdA-leider Diederik Samsom heeft zich woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen de woede op de hals gehaald van de oppositie.  

VIDEO: Wilders over aanvaring met Pechtold
VIDEO: Reactie Roemer op motie van wantrouwen

In de ogen van met name het CDA was de PvdA-leider te beperkt in zijn bereidwilligheid om te praten over aanpassingen van de kabinetsplannen. 

VVD en PvdA zijn voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van de oppositie. Bij CDA-leider Sybrand Buma liep de irritatie zo hoog op dat hij de PvdA-leider toeriep: "U zoekt het maar uit!". ChristenUnie-leider Arie Slob verzuchtte niet veel later: "Ik vrees dat ik me bij de heer Buma moet aansluiten."

Onverstandig

Vrijwel de gehele oppositie vroeg Samsom te praten over het terugdraaien van nivelleringsplannen, het beperken van de bezuinigingen en de lasten of het naar voren halen van hervormingen.

Samsom stelde dat er met hem altijd te praten valt, maar hij noemt het 'onverstandig' de hervorming van de WW naar voren te halen, een wens van D66. Ook wil hij vasthouden aan de zes miljard bezuinigingen, omdat hij niet de afspraken met Brussel wil schenden. 

Voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra blijft de zes miljard eveneens overeind, maar hij leek juist erg bereid om de plannen bespreekbaar te maken. Hij zei optimistisch te zijn om tot deals te kunnen komen met bijvoorbeeld CDA en D66. "Volgens mij moeten we een heel eind kunnen komen. Laten we dat tere bouwwerk gaan bouwen."

Lastenverzwaring

Pechtold verweet de VVD-fractievoorzitter dat hij in 2014 de lasten erger verzwaart dan hij eerder had beloofd. 

"Statistisch heeft u gelijk", aldus Zijlstra tegen Pechtold. "In 2014 is het fiftyfifty, onder andere door de aanpak van stamrecht bv's." Eerder wilde Zijlstra de lastenverzwaring beperken tot een derde van het totaalpakket. 

Buma trok een vergelijking met de belastingdruk in het communistische Cuba. "Dit kabinet kan nog wat leren van Raul en Fidel Castro."

Zowel Samsom als Zijlstra wezen er op dat de oppositieplannen onvoldoende zijn om aan de begrotingsdoelstellingen te voldoen. De oppositie hield hen echter voor dat er alternatieven voor lastenverzwaring mogelijk waren als er eerder over het pakket voor 2014 gesproken kon worden.

Rutte-crisis

SP-leider Emile Roemer stelde dat niet het begrotingstekort het probleem is, maar de werkloosheid. "We betalen elf miljard aan rente, maar binnenkort vijftien miljard aan uitkeringen.

PVV-leider Geert Wilders sprak van een 'Rutte-crisis', omdat mensen de premier niet meer zouden vertrouwen door de volgens hem gebroken verkiezingsbeloftes.

Hij diende aan het begin van het debat direct een motie van wantrouwen in die alleen door de SP en Partij voor de Dieren werd gesteund.

Hypocrisie

Wilders haalde ook uit naar de partijen die in 2012 het Lente-akkoord sloten. Hij sprak van "hypocrisie", omdat CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie toen tekenden voor miljarden aan lastenverzwaringen en nu pleiten voor lastenverlichting.

Buma diende hem van felle repliek: "U heeft alleen maar problemen gemaakt, het wordt tijd dat u bijdraagt aan de oplossingen", aldus Buma.

Pechtold

Wilders kwam tijdens het debat stevig in aanvaring met Pechtold toen de D66-leider hem verweet geen afstand te nemen van antisemitische uitingen tijdens de PVV-demonstratie afgelopen zaterdag.

"Op de bijeenkomst werd de NSB-vlag getoond. De Hitlergroet werd gedaan. Op het einde bedankte Wilders iedereen. Hij heeft nergens de gelegenheid genomen om afstand te doen van deze uitingen", aldus Pechtold.

Ook confronteerde hij Wilders met diens contacten met rechtse partijen in Europa als Front National, Lega Nord en Vlaams Belang. 

Halve nazi

Wilders noemde hem vervolgens een "een zielig, miezerig en hypocriet mannetje", omdat de D66-leider hem in zijn ogen neerzet als "halve nazi".

"Het spreekt voor zich dat de PVV en de duizenden aanhangers niets hebben met extremisme en niets hebben met antisemitisme en dat de PVV niets heeft met allemaal dat soort idioterie", aldus Wilders.

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over de vorige week gepresenteerde Miljoenennota voor 2014. Woensdag komt de Kamer aan het woord, donderdag reageert premier Rutte.

Lees hier ons LIVEBLOG

Bekijk hier de kabinetsplannen voor 2014

Bekijk het debat live