Door de kabinetsmaatregelen gaan hogere inkomens fors meer belasting betalen over het geld dat ze extra verdienen boven een bepaalde inkomensgrens.

Voor inkomens van circa 70.000 euro per jaar stijgt de zogenoemde marginale druk, de mate waarin belastingheffingen drukken op het extra inkomen, de komende jaren van 52 naar 60 procent.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven, kort voor aanvang van de algemene beschouwingen over de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Tot een inkomen van 20.000 euro ligt de marginale druk op circa 20 procent. Daarna stijgt hij tot 50 procent. Bij een jaarinkomen van meer dan 115.000 euro daalt de marginale druk tot circa 55 procent.

Pensioenopbouw 

Dijsselbloem spreekt verder tegen dat er sprake is van een tegenvaller bij de kabinetsplannen om de pensioenopbouw te verlagen. Het kabinet gaat er nog steeds van uit dat deze maatregel de schatkist in 2017 2,8 miljard oplevert.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zegt over de marginale druk voor inkomens boven de 20.000 euro: ''Als je maar minder dan de helft van elke extra euro boven de 23.000 overhoudt, dan maakt het kabinet werken en scholing wel erg onaantrekkelijk. Ik had dit niet van de VVD verwacht.''

Wel vallen de belastingopbrengsten over pensioenen door andere oorzaken 1,5 miljard euro lager uit dan eerder geraamd. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg spreekt van een ''gigantisch bedrag'' en zal om opheldering vragen.

Zijlstra

VVD-leider Halbe Zijlstra verdedigde de hogere belastingen. Bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer zei hij "dat we moeten ophouden met denken dat we deze crisis gaan oplossen zonder dat mensen het merken."

Ook stelt Zijlstra dat het hoogste belastingtarief volgend jaar niet naar 60 procent gaat: "Dat is een indianenverhaal." Mensen betalen dus alleen meer voor inkomen dat ze boven de grens van 70.000 euro verdienen.

"Iedereen is bereid op termijn iets te doen, maar waar het om gaat is dat je nú verantwoordelijkheid neemt. Als kabinet en als Tweede Kamer." Uitstel leidt tot een langzamer herstel van de economie, aldus Zijlstra.

Roemer

"Eigen verantwoordelijkheid nemen'', antwoordde Emile Roemer (SP), "is iets anders dan door een hoepeltje van eurocommissaris Olli Rehn springen." Hij pleit voor het aanjagen van de economie.

Zijlstra stelde daarop dat het kabinet dat sinds het begin van de crisis al gedaan heeft met 110 miljard euro, het totaalbedrag dat in de loop van de afgelopen jaren door de overheid meer is uitgegeven dan er binnenkwam.

Zijlstra waarschuwde verder dat het toezicht op de banken, dat na de financiële crisis is aangescherpt, niet te ver mag doorschieten. Als banken geen geld meer willen uitlenen uit angst voor toezichthouders raakt "de bloedsomloop van de economie" verstopt.

Lees meer over geldzaken op NUgeld | Bekijk hier de kabinetsplannen voor 2014 | Wilders opent aanval bij politieke beschouwingen | Lees ons liveblog over de Algemene Beschouwingen