Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is behoorlijk kritisch over de tegenbegrotingen van de oppositiepartijen. 

Hij zei dat dinsdag in reactie op de tegenbegrotingen van CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks

Niet één van die partijen haalt een extra bezuinigingsbedrag van 6 miljard euro volgend jaar, terwijl dat wel de afspraak is met de Europese Commissie.

''Dat kan gewoon niet. Je kunt wensdenken en dromen dat de Commissie het goed zal vinden, maar dat gaat niet gebeuren'', zei Dijsselbloem dinsdag bij RTLZ.

Kabinetsplannen

Hij zei ook dat de alternatieven van de oppositie voor de kabinetsplannen erg uiteen lopen en dat dat het lastig maakt om het eens te worden.

Dijsselbloem: ''Het CDA wil de nullijn radicaler en langer dan wij. D66 haalt 'm er per direct helemaal uit. Wij zitten daar tussen in. Maar belangrijker nog is de vraag of de 6 miljard wordt gehaald. ChristenUnie en GroenLinks zeggen: niet doen. D66 wil wel, maar op termijn. Dat is politiek riskant want het is niet de afspraak. Het CDA wil ook, maar niet alle dekkingen zijn solide of structureel. We zijn er nog niet.''

Dat het kabinet met een ''radicale nivelleringsoperatie'' bezig zou zijn is volgens Dijsselbloem niet zo. ''Daar is geen sprake van.''

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom zei in een reactie op de tegenbegrotingen het ''onverstandig'' te vinden om volgend jaar minder dan 6 miljard euro extra te bezuinigen. 

Volgens Samsom is het riskant om ''eenzijdig'' minder te bezuinigen dan Brussel eist, omdat Nederland dan zijn goede reputatie bij de financiële markten zou kunnen verliezen.

De PvdA-leider vindt het verder verbazingwekkend dat een partij als D66 nu slechts 4 miljard wil bezuinigen, omdat die partij in het verleden altijd heeft gehamerd op begrotingsdiscipline.

Over de uitwerking van het sociaal akkoord valt wat Samsom betreft te praten, maar de afspraken daarin over WW en ontslagrecht moeten overeind blijven.

Vijf vragen over het sociaal akkoord