Oud-VVD-Statenlid Berthold Ziengs (45) uit Assen moet 22 maanden de cel in voor belastingfraude en witwaspraktijken. 

Dit heeft de rechtbank dinsdag beslist. Ziengs heeft vanaf 2006 vijf jaar lang de belastingdienst getild en ruim 660.000 euro opgestreken. Dat geld werd vervolgens witgewassen.

De VVD overweegt nu het voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs te royeren. "Een speciale commissie buigt zicht daarover", laat een VVD-woordvoerster dinsdag weten. Ziengs kan namens de VVD in elk geval geen publieke functies meer bekleden. 

De VVD heeft in mei een commissie integriteit in het leven geroepen om het 'integriteitsbewustzijn' in de partij te vergroten. Aanleiding van de commissie waren de affaires rond de Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey die van corruptie wordt beschuldigd en voormalig Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die verdacht wordt van omkoping. 

Zonnepanelen

Via zijn bedrijf Tecumseh verhandelde Ziengs onder meer zonnepanelen voor de Duitse markt. Door facturen te vervalsen kreeg hij te veel belastinggeld terug.

Tijdens het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst (FIOD) in juli 2011 kwamen tientallen valse facturen boven water. Ziengs voerde een fictief persoon op als de vervalser. 

De rechter sprak van een omvangrijke fraudezaak en legde een zwaardere straf op dan door de officier was voorgesteld. Die eiste twee weken geleden 24 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Publiek ambt

De rechter wees er in het bijzonder op dat Ziengs tijdens de fraudehandelingen als provinciaal statenlid een publiek ambt bekleedde.

Hoewel Ziengs niet in die functie deze feiten heeft begaan mag van publieke ambtsdragers absolute integriteit worden verwacht. Zeker als het gaat om het frauderen met overheidsgeld, wordt dit als strafverzwarend meegewogen.

Bartje

Ziengs genoot naast zijn politieke bestaan bekendheid als 'Berendje', een rol die hij speelde in de televisieserie Bartje, een Nederlandse dramaserie van de NCRV