De Europese fractie van het CDA is zeer kritisch op het plan om lidstaten van de Europese Unie in de toekomst hun begrotingstekort anders te laten berekenen.

De partij heeft eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) daarover dinsdag om opheldering gevraagd.

"Je lost de problemen in zwakke eurolanden niet op door gegoochel met cijfers", zo vindt europarlementarier Corien Wortmann-Kool. Ze vindt dat met het plan de geloofwaardigheid van het Stabiliteit- en Groeipact op het spel wordt gezet.

Eind vorige week lekte uit dat financiële experts binnen de Europese Unie een principeovereenkomst over de nieuwe berekening zouden hebben gesloten. De ministers van financiën van de 28 lidstaten zouden de methode deze week in overleg bespreken.

Spanje

De nieuwe rekenmethode kan als gevolg hebben dat het begrotingstekort van Spanje voor dit jaar wordt gehalveerd. Ook Ierland, Griekenland en Portugal zouden in - iets minder mate - profiteren van de wijziging.

Volgens Wortmann zou met een nieuwe rekenmethode de druk op landen om structurele hervormingen door te voeren verdwijnen. "Dat werkt slecht uit voor het economisch herstel in Europa."

Kritiek

In de nieuwe rekenmethode zou de potentiële groei van de economie van een land en de structurele groei anders worden berekend. Die verhouding wordt gebruikt om het structurele tekort van een land te berekenen.

Dat een andere methode wordt overwogen kan erop wijzen dat de Europese Unie zich wat aantrekt van de kritiek dat de strenge begrotingsregels de economische malaise in de regio hebben versterkt.

Vijf vragen over de begrotingsregels