Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verzet zich tegen pogingen van sommige partijen in de Tweede Kamer om het sociaal akkoord "op te blazen".

Hij zei dat maandag bij BNR Nieuwsradio. Volgens PvdA'er Dijsselbloem is "niets heilig" en valt over de uitwerking van het sociaal akkoord op onderdelen te praten.

De kern, zoals de afspraken over WW en ontslagrecht, moet echter overeind blijven.

In het weekend zeiden VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken dat het sociaal akkoord niet heilig is en dat over de uitwerking gepraat moet kunnen worden.

Ze zeiden niet hoe het akkoord aangepast zou kunnen worden. D66 en CDA willen het sociaal akkoord wel openbreken.

Tegenbegroting

Dijsselbloem staat open voor suggesties van de oppositie om de miljoenennota voor volgend jaar aan te passen, maar tot dusver heeft hij vooral plannen gehoord die extra geld kosten, zonder dat er dekking werd aangegeven. 

Voorstellen voor lastenverlichting, meer geld voor onderwijs of het ontzien van gezinnen zijn Dijsselbloem sympathiek, maar hij zal niet toestaan dat er gaten worden geschoten in de begroting. "Ik wacht met spanning op de tegenbegrotingen van de oppositie."

Merkel

Dijsselbloem, ook voorzitter van de eurogroep, ziet de verkiezingsoverwinning van Angela Merkel in Duitsland als een bevestiging van de EU-koers van de bondskanselier, zei hij tegen BNR.

Hij verwacht weinig veranderingen als Merkel met de sociaaldemocraten moet gaan regeren. Die zijn weliswaar voorstander van euro-obligaties om de crisis te lijf te gaan, maar invoering daarvan zal de CDU nooit toestaan, verwacht Dijsselbloem.

Zie ook: Vijf vragen over het sociaal akkoord