Het kabinet gebruikt boekhoudkundige foefjes om lastenverzwaringen te verhullen. Dat stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees maandag.

Het kabinet zou het afschaffen van de ouderenkorting ten onrechte als bezuiniging presenteren, aldus de financieel specialist van D66 en voormalig hoofd Begrotingsbeleid bij het ministerie van Financiën.

In werkelijkheid is het schrappen van deze korting echter een lastenverzwaring, meent Koolmees. De lasten worden daardoor sterker verzwaard dan beloofd.

Koolmees zegt dat PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hierdoor ''uit de wind wordt gehouden''. Hij hoeft geen maatregelen te nemen om tegenvallers van 1 miljard te bezuinigen. Daarentegen zou VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid 1,5 miljard aan bezuinigingen voor haar rekening moeten nemen.

Het ministerie van Financiën zegt in een reactie dat het kabinet zich wel netjes aan de begrotingsregels houdt. Het ''omkatten'' van een fiscale aftrekpost naar een uitgavenregeling is een ''technische correctie'' die binnen de regels is toegestaan, aldus het departement.

De kritiek van D66 is problematisch, omdat de partij - net als het CDA - tegen lastenverzwaringen is. Zonder steun van beide oppositiepartijen wordt het nagenoeg onmogelijk voor het kabinet om in de Eerste Kamer aan een meerderheid te komen.