De PvdA verliest in de week van Prinsjesdag nog meer van haar achterban. Vooral de aangekondigde aanschaf van de JSF en het aandragen van de participatiemaatschappij valt niet in goede aarde bij de kiezers.

Dat blijkt zondag uit peilingen van Maurice de Hond op Peil.nl.

De partij zakt nog verder met één zetel en staat nu op tien zetels in totaal. De PvdA is nu de zevende partij en bereikt hiermee de laagste positie in tijden. VVD, D66, het CDA en de SP behouden hetzelfde aantal zetels als vorige week, respectievelijk 19, 19, 16 en 24.

De PVV krijgt er volgens de peilingen nog een zetel bij en staat daarmee op 33 in totaal. Het blijft daarmee de grootste partij, alleen in 2010 was de partij van Geert Wilders zo groot.

Onvrede

Waar de aanhangers van de PvdA vooral ontevreden over zijn is het besluit om de JSF aan te schaffen. Zo'n 81 procent is het hier niet mee eens. Ook zijn de stemmers ontevreden over het feit dat de verzorgingsstaat wordt ingeruild voor een participatiemaatschappij (74 procent). En over de plannen van het kabinet in 2014 is zo'n 67 procent negatief.

Bijna een vierde (24 procent) van de PvdA-kiezers uit 2012 geeft aan bij nieuwe verkiezingen op dezelfde partij te stemmen. Meer dan de helft (56 procent) zegt de PvdA geen kans meer te geven op hun stem .

Ook de VVD komt er niet goed vanaf. Slechts 36 procent geeft aan weer op de partij van premier Rutte te stemmen als het tot nieuwe verkiezingen zou komen. Wederom bijna de helft (46 procent) zegt in het vervolg niet meer op de VVD te stemmen.

Schommelingen

Volgens De Hond bevestigen de peilingen de grote schommelingen in het electorale landschap. De drie grootste partijen, VVD, PvdA en CDA krijgen normaliter gezamenlijk meestal meer dan honderd zetels, behalen nu 45 zetels bij elkaar.

PVV, SP en 50PLUS krijgen samen 68 zetels, dat is 23 zetels meer dan normaal gesproken. De achterban van deze laatste partijen is wel het minst te spreken over de aangekondigde plannen van het kabinet. Met respectievelijk 70, 71 en 53 procent zijn zij het meest negatief. De kiezers van VVD, D66 en CDA zijn daarentegen weer wat positiever dan de PvdA-stemmers.