'Turkije zal niet toetreden tot Europese Unie'
Volgens Egemen Bagis, de belangrijkste onderhandelaar voor toetreding, ziet Turkije meer in een constructie zoals Noorwegen, waarbij het land geen lid wordt van de EU, maar wel speciale toegang heeft tot de Europese markt.
Hij zei dat Turkije te lijden heeft onder vooroordelen, zowel in haar poging tot het verkrijgen van het EU-lidmaatschap als in de recent verloren poging om de Olympische Spelen te hosten, zonder daarbij specifieke landen te noemen.
''De EU moet begrijpen dat ze me niet kwetsen, ze kwetsen zichzelf," aldus Bagis.
Het is de eerste keer dat er op het hoogste bestuurlijke niveau vanuit Turkije wordt gezegd dat de poging om toe te treden tot de EU, kan mislukken.
Moeizaam
Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de EU. Sinds 2005 wordt er over toetreding onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam.
Knelpunten zijn onder meer de Turkse houding ten opzichte van Cyprus, en de verminderde persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in het land.
Onder de Turkse bevolking neemt het enthousiasme voor toetreding tot de Europese Unie af. Uit een peiling blijkt dat nog maar 44 procent van de Turken warmloopt voor het EU-lidmaatschap. In 2004 was dat nog 73 procent, vorig jaar al was het gedaald tot 48 procent.
Oomen
Volgens de Nederlandse Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) moet Turkije eerst in spiegel kijken voordat het Europa verwijten maakt.
"De regering heeft nog lange weg te gaan om mensenrechten, democratie en justitie op peil te brengen.
Nog veel hervormingen zijn nodig voordat het land tot de EU zou kunnen toetreden. Zolang Turkije nog veel voortgang te maken heeft met hervormingen, zijn er belangrijker dingen te doen voor minister Bagis dan dit soort aanklachten."