De PvdA-leden blokkeren de aanschaf van de JSF niet. Dat bleek zaterdag tijdens de ledenraad in Zwolle.

Een groot deel van de leden wilde aanvankelijk een nadere vergelijking tussen de JSF en het alternatief: de Saab Gripen. Dit bleek voor de PvdA-top echter een brug te ver.

PvdA-leider Diederik Samsom zei na afloop dat het kabinet moet aantonen dat met de 37 toestellen de ambities om mee te doen aan internationale missies moeten worden gehaald. "Anders gaat de aanschaf niet door", aldus de PvdA-leider.

Garanties

Hij wil verder garanties dat de ambities kunnen worden verwezenlijkt binnen het budget van 4,5 miljard. Ook moet het toestel voldoen aan de eisen om de missies uit te kunnen voeren en binnen de geluidsnormen blijven.

Samsom eist een inspanningsverplichting van het kabinet om te zorgen voor maximaal economisch profijt van de ontwikkeling van het toestel.

Nieuwe situatie

Volgens hem ontstaat er een hele nieuwe situatie als de eisen niet ingewilligd kunnen worden. "Dan hebben we een hele nieuwe discussie over de vervanging van de luchtmacht." Samsom erkent wel dat wat de fractie betreft nu een keuze is gemaakt voor de JSF in plaats van de Saab Gripen.

Wat hem betreft staat wel overeind dat de F16 uiterlijk 2023 moet worden vervangen. 

Niet zinvol

De partijtop liet weten dat een nieuwe vergelijking met de Saab Gripen 'niet zinvol' wordt geacht. De JSF is volgens hen de enige optie. Wel kunnen de ambities met de JSF worden aangepast: "De missietypen die wij wensen uit te voeren laten slechts één geschikt toestel over: de F35 (JSF)", aldus de partijtop in haar stemadvies.

"Als wij deze op grond van bovenstaande criteria niet kunnen aanschaffen rest ons niets dan onze ambities in de wereld aan te passen." 

Kabinet

Het kabinet besloot op Prinsjesdag om 37 Amerikaanse JSF's aan te schaffen. Binnen de PvdA is al jaren discussie of dit toestel de F16 moet vervangen.

Nadat in de fractie en de partij reuring was ontstaan en donderdag een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer was verschenen, zei Samsom donderdag nog geen standpunt te hebben ingenomen.

Er zouden nog te veel onzekerheden zijn of Nederland wel aan het ambitieniveau van de bijdrage aan internationale missies kan voldoen.