Premier Mark Rutte meent dat mensen wel degelijk begrip hebben voor de bezuinigingsplannen van het kabinet, ondanks peilingen die op het tegendeel wijzen. 

Dat blijkt uit een interview met de premier in de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst.

''Als ik iets langer met mensen doorpraat, dan zeggen ze: 'Ik begrijp wat je aan het doen bent, eigenlijk wel weer logisch dat het kabinet dingen aanpakt zoals nu gebeurt'', aldus Rutte in het interview.

Volgens hem zit Nederland ''in een lastige fase'' waarbij het niet verwonderlijk is dat mensen niet staan te applaudisseren voor de ministersploeg. ''Als je ziet wat dit kabinet allemaal aanpakt en je ziet tegelijkertijd de werkloosheid oplopen en de koopkracht dalen, dan vind ik dat niet verrassend.''

Uitleg

In het AD zegt de premier dat de mensen ook niet op zijn uitleg zitten te wachten. ''De mensen willen resultaten zien. Daar kan ik beter mijn energie in steken dan dat ik heel veel tijd steek in uitlegsessies.''

Zaterdag wordt op twee plekken gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid. In Den Haag leidt PVV-leider Geert Wilders een betoging en in Amsterdam demonstreert de SP met een aantal maatschappelijke organisaties.

Komende woensdag en donderdag debatteert Rutte twee dagen met de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar, ook over het aanvullende bezuinigingspakket van 6 miljard euro. ''Ik denk dat we er met die 6 miljard ook zijn, al weet je dat nooit zeker'', zei hij daarover tegen De Persdienst.

Niet ver van elkaar

Volgens de premier in AD zitten het kabinet en het CDA ''niet ver van elkaar''. Rutte: ''Ook wij willen volgend jaar geen beslag leggen op de begroting door loonsverhogingen bij de overheid."

"Die ruimte vinden we elders, bijvoorbeeld in de verlaging van de pensioenpremies. Daar zal CDA-leider Van Haersma Buma toch geen bezwaar tegen hebben.'' Hij wil verder niet speculeren over samenwerking met de christendemocraten, hij wil eerst hun tegenbegroting afwachten.