SP-leider Emile Roemer roept de PvdA op uit het kabinet te stappen. Samen met de SP zou de partij kunnen werken aan een socialer alternatief voor de bezuinigingen.

Dat zegt Roemer zaterdagochtend tegen de NOS voor aanvang van de demonstratie in Amsterdam tegen de bezuinigingen van het kabinet Rutte.

Het beleid van het kabinet zou volgens Roemer geen PvdA-standpunten meer bevatten en dat zou reden kunnen zijn om op te stappen. Roemer: "Het is liberaal, niet eerlijk delen en er komen geen banen bij", zegt Roemer. "En dat zijn dingen die ze van tevoren beloofd hebben."

De PvdA-achterban herkent zich volgens Roemer niet meer in de partij en daarom vindt de SP-leider zijn oproep niet onrealistisch. "Ze maken niet waar, waar ze in het kabinet mee in zijn gestapt. Het kan niet anders. Ik zeg tegen de PvdA: hier is een grens bereikt."

Met het protest in Amsterdam, Basta genaamd, doen zaterdag tientallen organisaties mee. PVV-leider Wilders demonstreert rond dezelfde tijd in Den Haag tegen de aangekondigde bezuinigingen.