Nederland en de Verenigde Staten zitten op één lijn wat betreft de aanpak van Syrië. 

Dat bleek vrijdag na een gesprek in Washington tussen minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

''We zitten precies op één lijn. Wat we kunnen doen om u te steunen, zullen we doen'', zei Timmermans na het gesprek in een kort persmoment. Kerry stelde dat Nederland vanaf het begin een grote steun voor de VS is geweest in de pogingen om Syrië te ontdoen van chemische wapens.

Timmermans feliciteerde Kerry met het ''leiderschap'' van de VS in de kwestie-Syrië. ''We kijken nu naar het weghalen van chemische wapens uit Syrië, wat niet gebeurd zou zijn zonder uw leiderschap.''

Timmermans en Kerry zijn het ook eens over de resolutie die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet gaan aannemen over Syrië. De tekst moet ''zeer stevig'' zijn en ervoor zorgen dat de Syrische president Bashar al-Assad doet wat hij belooft, zei Timmermans.

PRISM

Timmermans stelde in het gesprek ook de zorgen en onrust aan de orde die in Nederland leven over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Timmermans heeft volgens zijn woordvoerder Kerry opgeroepen met andere landen een dialoog te voeren over PRISM.

Hij sprak vrijdag ook nog met de Republikeinse senator John McCain over Syrië, Egypte en de internationale veiligheid. In dat gesprek deelde Timmermans zijn ''visie en zorgen over het Midden-Oosten'' met McCain, aldus de woordvoerder van de minister.

Verenigde Naties

Later vrijdag spreekt Timmermans nog met de voorzitter van de senaatscommissie voor defensie, de Democraat Carl Levin. Syrië is ook hier het belangrijkste onderwerp van gesprek.

Na zijn bezoek aan Washington reist Timmermans verder naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin