Henk Westbroek wil dat de gemeenteraad van Utrecht zijn derde sollicitatie voor  het burgermeesterschap wel serieus neemt. "Een van de eisen is dat de burgemeester boven alle politieke partijen moeten staan."

"Maar de ervaring leert dat het toch iemand wordt van de PvdA of VVD",  zegt Westbroek tegen NU.nl.

Westbroek, die twee keer eerder een gooi naar het burgemeesterschap van Utrecht heeft gedaan, is zelf niet verbonden aan een politieke partij.

De voormalige lijsttrekker van Leefbaar Utrecht hoopt dat de gemeenteraad de eis van boven de partij staan dit keer wel serieus neemt. "De laatste partijloze burgemeester is van 1948, Constant Johan Adriaan de Ranitz, en die was waanzinnig populair. Maar ja, ze zullen momenteel in de regering wel weer bepalen of het een PvdA'er of VVD'er gaat worden."

Desondanks gaat Westbroek, na twee eerdere pogingen, weer voor een derde kans. "Ik doe vanmiddag de sollicitatiebrief in de bus. En ik sta wat journalisten te woord."

Niets liever

De vorige keren werd hij niet uitgenodigd op een gesprek. Toch wil hij er weer voor gaan, omdat Westbroek naar eigen zeggen niets liever wil dan burgemeester van Utrecht worden.

"Ik mag dat toch wel hopen? Ik heb zelf niks te willen met de stad, maar het mooie is dat je voorzitter bent van de gemeenteraad. Dan kun je een goed wetsvoorstel erdoorheen babbelen en een slecht idee tegenhouden. En af en toe kan ik zelf een ideetje ertegenaan gooien."

Agnes Jongerius

Zijn mogelijke tegenkandidaat Agnes Jongerius heeft hij hoog zitten. "Maar een van de strengste eisen voor het burgemeesterschap is dat je je open en communicatief moet opstellen tegenover het publiek en de pers",  zegt de 61-jarige Westbroek.

"Tegenover het AD heeft ze gezegd dat ze geen zin had in een gesprek over haar mogelijke kanditatuur. Zo kun je niet omgaan met de pers, dus in dat opzicht heb ik een streepje voor op haar."