De Israëlische president Shimon Peres brengt van 29 september tot en met 2 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat Willem-Alexander als koning een buitenlands staatshoofd ontvangt. ​De koning ontvangt de 90-jarige Peres, het oudste staatshoofd ter wereld, op Paleis Noordeinde. Premier Mark Rutte (VVD) ontvangt Peres voor een lunch in het Catshuis.

Ook spreekt Peres in de plenaire zaal van de Eerste Kamer de leden van de Eerste en Tweede Kamer toe. Dat een buitenlandse staatshoofd de Kamerleden toespreekt in de Senaat gebeurt zelden. In 1997 sprak wijlen de koning Hussein van Jordanië leden van de beide Kamers toe in de plenaire zaal.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ontvangt koning Willem-Alexander president Pers op Paleis Noordeinde. Verder staat een lunch met premier Mark Rutte in het Catshuis op de agenda. Het bezoek van Peres vindt plaats van 29 september tot en met 2 oktober, aldus de RVD woensdag.

Peres zal ook vragen van studenten beantwoorden. Hij is te gast in het tv-programma College Tour, zo liet de omroep NTR woensdagavond weten.

Warme band

De band tussen Nederland en Israël is al decennia warm. Onder het kabinet Rutte-I werden de banden met Israël verder aangehaald en stelde Nederland zich internationaal op als bondgenoot van Israël. Het huidige kabinet staat kritischer tegen over Israël. Er wordt meer balans gezocht in de verhouding tussen Israël en de Palestijnen.

Peres was onder meer minister van buitenlandse zaken en defensie en tweemaal premier van Israël. Hij is president sinds 2007.