De Algemene Onderwijsbond (AOb) is ''uitermate verbolgen'' over de gang van zaken rond het Nationaal Onderwijsakkoord.

Ook met de inhoud is de onderwijsvakbond het niet eens. Voorzitter Walter Dresscher laat woensdag weten acties niet uit te sluiten.

De AOb is met ruim 87.000 leden de grootste onderwijsvakbond van Nederland.

Uit onvrede zette de onderwijsvakbond dinsdag het akkoord dat niet door hen is ondertekend, op internet. Onder druk van het ministerie van Onderwijs moest de bond het akkoord er kort daarna er weer afhalen.

Volgens het ministerie had de AOb een ''oude, achterhaalde versie'' van de tekst, maar Dresscher betwijfelt dat. ''Als het ministerie wilde dat wij ons achter het akkoord zouden scharen, waarom geven ze ons dan een oude versie?'', vraagt de voorzitter zich af.

Onderwijspartijen

Het akkoord is begin deze maand gesloten door diverse onderwijspartijen en de minister en staatssecretaris van Onderwijs. Donderdag wordt het officieel gepresenteerd. CNV Onderwijs, die het akkoord wel ondertekende, zette dinsdagavond hun versie ook korte tijd online. Daarin was geen wezenlijk verschil te vinden met de versie van de AOb.

In de versie van de AOb staat onder meer dat de investeringen van 150 miljoen euro die nu in het primair en voortgezet onderwijs worden gedaan, in 2016 en 2017 weer gekort worden.

Een woordvoerder van het ministerie voegde daar dinsdag aan toe dat tegenover de 150 miljoen die over drie jaar gekort wordt, een investering van 265 miljoen euro staat voor basis- en middelbare scholen.