Het zou het kabinet en voor de Nederlanders geen euro schelen als het kabinet de JSF niet zou kopen.

Begroting Prinsjesdag in beeld | Overzicht van alle maatregelen

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat dinsdagavond in een debat met de fractievoorzitters van de zes grootste partijen bij de NOS.

Samsom antwoordde op PVV-leider Geert Wilders die het kabinet verwijt de ouderen in de kou te laten staan, maar wel op 37 JSF-toestellen te kopen voor in totaal 4,5 miljard euro.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat de luchtmacht de F-16 nou eenmaal moet vervangen, net zoals mensen thuis na zoveel jaar een nieuwe auto kopen. ''Laten we er geen enorme rel van maken. Het bedrag is geloof ik gelijk aan drie weken zorg en er wordt een beeld geschetst of we de ouderen uitkleden voor een straaljager, maar dat is niet wat we aan het doen zijn.''

Herstel

De regeringsfracties VVD en PvdA zien het begin van herstel van de Nederlandse economie, zo bleek verder tijdens het debat

Zijlstra wees op het aantrekken van de woningmarkt en de export. Hij sprak van lichtpuntjes. ''Het kabinetsbeleid werkt.'' Ook Samsom meent dat het eind van de crisis langzaam in zicht komt.

De oppositiefracties hoonden het voorzichtige optimisme van Zijlstra en Samsom weg. Volgens PVV-leider Geert Wilders komen zij ''van een andere planeet''.

Herhaling

In het debat werden vooral bekende standpunten herhaald. CDA-leider Sybrand Buma pleitte ervoor de overheid te verkleinen en de belastingen niet te verhogen.

Dat laatste wil Wilders ook, al wreef hij Buma in dat die in het vorige kabinet nog had ingestemd met een btw-verhoging. Wilders wil, zoals bekend, dat Nederland uit de Europese Unie stapt, geen ontwikkelingsgeld meer geeft en geen leningen meer geeft aan landen als Griekenland en Cyprus.

Zijlstra benadrukte dat het kabinet Nederland vergaand hervormt en dat we met z'n allen ''even door de crisis heen'' moeten.

Nog langer op de pof leven kan niet, zei hij, verwijzend naar het begrotingstekort van 20 miljard euro. ''Het probleem is alleen dat het kabinet zoveel hervormt dat de mensen er onzeker van worden.'' Pechtold bestreed dat: de belangrijkste hervormingen zijn volgens hem juist uitgesteld.

Liveblog (gesloten) | Bericht troonrede l Politieke reacties op troonrede | Miljoenennota

Dossier Prinsjesdag | Alle beelden Prinsjesdag