De plannen van het kabinet voor volgend jaar getuigen te weinig van een langetermijnvisie.

Dat stellen economen Sylvester Eijffinger en Sweder van Wijnbergen dinsdag in een gesprek met NU.nl, nadat het kabinet op Prinsjesdag de plannen voor het komende jaar presenteerde.

Vooral dat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid blijft, leidt tot ongenoegen van beide hoogleraren.

"De politiek is al tien tot vijftien jaar met de hypotheekrenteaftrek en de arbeidsduurverkorting bezig. Dat moet eerst opgelost worden. De aanpassingen zijn tot nu toe too little too late, daarmee stimuleer je de economie niet", zegt Eijffinger.

Box 3

"Haal de hypotheekrenteaftrek naar box 3", zegt Van Wijnbergen. Dan mag je fiscaal blijven aftrekken, maar tegen 30 procent. Nu wordt dit langzaam afgebouwd naar 38,5 procent." 

"Daar had de politiek meer uit kunnen halen. Dat is het grote gat waar men niets aan blijft doen. Het blijft rommelen in de marge."

Van Wijnbergen vindt dan ook dat de overheid niet alleen moet kijken naar bezuinigingen en het feitelijk tekort, maar structurele hervormingen moet doorvoeringen. "Dat zei Eurocommissaris Olli Rehn destijds ook al", aldus de econoom.

Europa

De belangrijkste herstelfactor voor Nederland is Europa. Eijffinger: "De crisis in Europa is aan het uitbodemen. Wij worden meegezogen met de eurozone, vooral Duitsland trekt ons uit de economische malaise."

"Maar we zijn door een gebrek aan structurele hervormingen in de zorg, de pensioenen en de woningmarkt wel de hekkensluiter samen met landen als Griekenland en Italië."

Ook Van Wijnbergen benadrukt het belang van de handel. "Wat voor ons telt is de export. Daarom is de looneis van de FNV van 3 procent ook zo onverstandig. Dat verzwakt onze concurrentiepositie met het buitenland." 

"Duitsland moet ons uit de crisis trekken, al had die economie harder kunnen groeien. Eigenlijk doet het er helemaal niet toe wat de consumenten hier doen, je moet kijken naar de wereldhandel."

Koopkracht

Het meevallende cijfer van de koopkrachtdaling van een half naar een kwart procent voor 2014, is eerder een foutmarge dan een meevaller zegt Eijffinger. "Je moet je daar niet blind op staren."

Ook kan volgens hem het verwachte begrotingstekort van 3,3 procent voor volgend jaar snel weer achterhaald zijn. 

"Het tekort wordt berekend met de verwachte economische groei van een half procent van volgend jaar. Als die groei kleiner is of zelfs uitkomt op nul, loopt het tekort ook op naar 3,5 of 4 procent. De prognoses van het Centraal Planbureau zijn redelijk optimistisch."

Lichtpunt

Van Wijnbergen ziet in de koopkrachtcijfers juist wel een lichtpuntje. "Een kwart procent valt me mee en het is redelijk verdeeld. Ouderen gaan er het meest op achteruit, maar die hebben hun besteedbaar inkomen de laatste tien jaar harder zien groeien dan welke groep dan ook, dus dat is niet zo erg."

De lastenverdeling noemt hij daarom redelijk, de verzwaring op zich is een ander verhaal. "Neem de maatregel met het belastingvrij pensioensparen, dat is een schijnbesparing. Geld dat nu wordt bespaard, loopt de overheid in de toekomst weer mis."

Liveblog (gesloten) | Bericht troonrede l Politieke reacties op troonrede | Miljoenennota

Dossier Prinsjesdag | Alle beelden Prinsjesdag