Premier Mark Rutte rekent er op dat het dinsdag gepresenteerde pakket van zes miljard aan extra bezuinigingen de laatste aanvulling zal zijn op het regeerakkoord.

Begroting Prinsjesdag in beeld | Overzicht van alle maatregelen

Dat zegt hij in een vraaggesprek met schrijvende media na afloop van de presentatie van de Miljoenennota 2014.

Wel benadrukt hij dat dit nooit helemaal zeker is. Volgens hem ligt het niet voor de hand dat de nullijn voor ambtenaren in 2015 alsnog terugkomt.

Geen belofte

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde daarentegen tegelijkertijd in een ander gesprek met de media niet te kunnen beloven dat dit de laatste bezuinigingen zijn. Ook liet hij weten dat het kabinet deze kabinetsperiode niet meer op begrotingsevenwicht komt. 

"We zijn er nog niet, maar ik hoop dat dit soort extra ingrepen een stuk minder worden, of achterwege kunnen blijven", zo liet hij weten.

Werkloosheid

Premier Rutte zei verder dat de oplopende werkloosheid als een 'donkere wolk' boven de markt hangt. 

"We zitten in een economische crisis waarbij het lijkt dat we het ergste meer achter ons hebben dan voor ons, maar we zijn er nog niet uit", stelde hij.

"Ik hoop van harte dat de werkloosheid niet verder oploopt, maar daar kan ik geen garanties voor geven."

Samenwerken

Dijsselbloem liet daarnaast weten dat de Nederlandse economie er vooral weer bovenop kan komen als "de politiek gaat samenwerken."

"Onze bereidheid daartoe is daar zeker. Daarom hebben we dit najaar nu een druk programma zodat veel wetten nog dit jaar in de Eerste en Tweede Kamer kunnen worden behandeld."

Europa

Het kabinet heeft 6 miljard extra moeten bezuinigen om te voldoen aan Europese afspraken waarin het tekort niet hoger uit mag komen dan 3 procent van het bbp. Die norm zal het kabinet ook komend jaar weer overschrijden, het komt neer op 3,2 procent. Zonder die extra bezuinigingen was het tekort uitgekomen op 3,9 procent.

De staatsschuld stijgt volgend jaar verder, naar 76,3 procent. Volgens Europese afspraken moet die eigenlijk onder de 60 procent liggen.

Bekijk en lees interview NU.nl met Dijsselbloem: 

Liveblog (gesloten) | Bericht troonrede l Politieke reacties op troonrede | Miljoenennota

Dossier Prinsjesdag | Alle beelden Prinsjesdag