
Honderden gedwongen ontslagen bij Defensie
Er worden meer dan 2300 functies geschrapt. Het is een nieuwe klap voor het departement dat door eerdere bezuinigingen al twaalfduizend functies moest schrappen.
De bezuinigingen lopen op tot 348 miljoen euro. Naast de Johan Willem Frisokazerne in Assen wordt ook de Van Ghentkazerne in Rotterdam gesloten. In die laatste kazerne worden de opleidingen van het Korps Mariniers hoofdzakelijk verzorgd.
Verder wordt de 45e Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland in Ermelo opgeheven. Het bataljon is pas in 2005 opgericht. Ook verdwijnt de compagnie mariniers die op Aruba is gestationeerd. Het gaat hier om een eenheid van honderd tot 120 mariniers.
Schip
Andere maatregelen zijn de verkoop van het in aanbouw zijnde logistiek ondersteuningsschip Karel Doorman. Dit meer dan tweehonderd meter lange schip moest de vervanger worden van Hr. Ms. Zuiderkruis (vorig jaar al afgestoten) en Zr. Ms. Amsterdam.
De Koninklijke Luchtmacht moet zes tot zeven F-16's inleveren. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert maakt op Prinsjesdag wel bekend dat dit toestel zal worden vervangen door de Joint Strike Fighter. De luchtmacht krijgt de beschikking over 37 van deze zeer geavanceerde gevechtstoestellen.
Geen tijd
Het personeel van Defensie krijgt geen tijd om op adem te komen. Dat zegt voorzitter Marc de Natris van de militaire vakbond GOV/MHB in een eerste reactie op de nieuwe bezuinigingen.
''De reorganisatie bij Defensie is nog niet eens voltooid of de volgende taakstelling ligt er al. Het personeel wordt geen rust gegund en komt wederom in een onzekere situatie terecht'', benadrukt De Natris.
De Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel (VBM) is ook somber. De ''verkwanseling'' van de krijgsmacht gaat ''in hoog tempo''. Volgens de bond is er ''geen zich op nieuw perspectief, ook niet bij de arbeidsvoorwaarden''. De VBM concludeert dat het kabinet-Rutte II ''de werkelijke waarde'' van Defensie voor het belang van ons land niet weet in te schatten.