
'Meerderheid Nederlanders denkt dat kabinet crisis verergert'
Dat blijkt uit een peiling die Ipsos in opdracht van de NOS heeft gedaan.
Van de mensen die nu PvdA zouden stemmen is zelfs 89 procent negatief over het crisisbeleid. Alleen SP- en PVV-stemmers zijn vaker negatief. Bij de VVD-stemmers ziet zeventig procent de huidige koers niet zitten.
Slechts 17 procent denkt dat de regering de crisis kan oplossen, maar het vertrouwen in Europa is nog kleiner. Daarvan denkt maar dertien procent dat het een oplossing kan bieden.
Bedrijfsleven
De helft denkt dat het bedrijfsleven een belangrijke rol heeft bij het oplossen van de crisis. Ruim een derde ziet een belangrijke rol weggelegd voor de wereldeconomie.
Slechts 9 procent zou premier Mark Rutte (VVD) geloven als hij zegt dat het de goede kant op gaat met de economie. Daarmee zou Rutte even geloofwaardig zijn als 'de bakker op de hoek'. Als PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat het de goede kant op gaat, gelooft maar twee procent hem.
Crisis
Twee derde stelt in meer of mindere mate door de crisis te worden geraakt. Ruim twee derde stelt de afgelopen maanden aan het bezuinigen te zijn geslagen en een bijna even groot deel verwacht daar het komende jaar mee door te gaan. Vooral op eten, kleding en vakanties zou worden bezuinigd. Weinig Nederlanders bezuinigen op de auto, sport of de mobiele telefoon.
De helft kan volgens eigen zeggen nog goed rondkomen, 40 procent lukt het net en 4 procent zegt niet rond te komen. De meesten geven aan dat hun vertrouwen in de economie kan terugkomen als de werkloosheid weer gaat dalen. Ook zou hun vertrouwen herstellen door lastenverlichtingen en een stijgende huizenprijs.
Als dat allemaal gebeurt, gaan de mensen nog niet meer uitgeven. Dat doen ze pas als ze structureel meer geld binnenkrijgen. Een eenmalige meevaller van 1000 euro zou door bijna de helft apart worden gezet voor later. Een kwart zou er zijn hypotheek of andere schulden mee aflossen.
Timmermans
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken geniet het meeste vertrouwen van de kiezers. Hij wordt door 36 procent van het electoraat als vakbekwaam en eerlijk beschouwd. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën staat tweede (29,7 procent) en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie derde (27,7 procent).
Dat blijkt uit het zogenoemde Prinsjesdagonderzoek dinsdag van EenVandaag waaraan 27.000 mensen deelnamen.
Rutte
Minister-president Mark Rutte doet het niet best. Hij eindigde op de elfde plek met niet meer dan 16,3 procent vertrouwen. Alleen de ministers Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel (15,2 procent) en Stef Blok van Wonen (12,5 procent) scoren lager. De premier genoot bij het aantreden van het kabinet Rutte II nog 46 procent vertrouwen.
De kiezer heeft op Prinsjesdag ''een historisch laag'' vertrouwen in het kabinet. Slechts 14 procent gelooft nog in de huidige ministersploeg. Dat was bijna een jaar geleden, toen de huidige ploeg aantrad, nog 42 procent. Ook het vertrouwen van de achterban van de regeringspartijen verschrompelt.
Van de VVD-stemmers heeft nog 31 procent vertrouwen in het kabinet. De PvdA-aanhang ziet het nog veel somberder in met 18 procent. De deelnemers aan het onderzoek geven aan dat zij vinden dat het kabinet de economie ''kapot bezuinigt''.
Oppositie
Alexander Pechtold van D66 wordt door 34 procent van de kiezers gezien als leider van de oppositie. Geert Wilders van de PVV eindigde tweede met 21 procent en Emile Roemer van de SP derde met 13 procent.