Het kabinet heeft besloten 37 JSF-toestellen aan te schaffen als opvolger van de F-16.

Dat hebben bronnen in Den Haag dinsdag bevestigd aan NU.nl na berichtgeving in De Telegraaf

Het besluit wordt dinsdagmiddag officieel bekendgemaakt. Details van het besluit ontbreken nog.

De keuze voor de JSF ligt gevoelig bij de achterban van coalitiepartner PvdA. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met het besluit.

Zaterdag houdt de PvdA een ledenraad in Zwolle. Hier wordt naast de Prinsjesdagplannen ook de aanschaf van de JSF besproken.

F-35

Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van de JSF. De officiële naam is F-35 Lightning II. De ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig wordt geleid door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

In het project heeft Nederland inmiddels 1,3 miljard euro geïnvesteerd. In ruil voor deelname aan het ontwikkelingstraject, krijgt het Nederlandse bedrijfsleven opdrachten. Er zijn al twee testtoestellen gekocht. 

Er volgt er nog een rapport van de Algemene Rekenkamer over de aankoop.

Problemen

De JSF heeft veel last gehad van kostenoverschrijdingen en technische problemen. Het toestel had al volledig moeten functioneren, maar kampt onder meer met problemen met de radar-absorberende verf en de geavanceerde helm die de piloot moet dragen. Dat meldt Vanity Fair na onderzoek. 

De PvdA wilde vorige zomer nog uit het JSF-programma stappen, terwijl de VVD altijd een voorkeur heeft gehad voor dit toestel.

"Het toestel heeft nog geen enkele bom op een doel geworpen, is nog niet geschikt voor luchtgevechten en kan niet vliegen in slecht weer", zegt een bron die betrokken is bij het project. 

"Zelfs de beste piloten mogen er niet mee opstijgen en landen in slechte weersomstandigheden. Iets dat met een sportvliegtuigje van 50.000 euro kan."

Honderden gedwongen ontslagen bij Defensie