De in opspraak geraakte Roermondse VVD'er Jos van Rey kan dankzij een nieuw geformeerde lokale Liberale Partij toch meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. 

Dat leek onhaalbaar, zeker nadat premier Mark Rutte vrijdag zei dat politici die betrokken zijn bij een strafrechtelijk onderzoek er verstandig aan doen zich verre te houden van kandidatenlijsten.

Vorig jaar legde hij zijn functies als Eerste Kamerlid en wethouder van Roermond neer. Een profiel van Van Rey.

NAAM: Jozef Franciscus Bernard (Jos)

GEBOORTEDATUM: 15 april 1945, in Roermond

FUNCTIE: tussen 1998 en 2012 wethouder (en locoburgemeester) in Roermond en tussen juni 2011 en oktober 2012 lid van de Eerste Kamer (VVD). Daarvoor was hij onder meer lid van Provinciale Staten van Limburg en Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij heeft een eigen vastgoedbedrijf.

BIJZONDERHEDEN: Een onderzoekscommissie concludeerde vorig jaar dat Van Rey als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt in zijn contact met plaatselijk bouwmagnaat en vriend Piet van Pol. Van Rey mocht aanblijven. Hij werd in juni voorgedragen als gedeputeerde. Maar het CDA in Limburg keerde zich daartegen, omdat er volgens de partij veel vragen hingen rond de integriteit van Van Rey.