Een meerderheid van de Roermondse VVD-fractie stapt over naar een nieuw geformeerde lokale Liberale Partij. 

Dat maakte de kersverse partij maandagavond bekend tijdens een ledenvergadering van de VVD Roermond. Op deze manier kan ook de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen.

Van de 11 VVD-raadsleden stapten er maandag 7 over naar de nieuwe Liberale Partij. Ook Jos van Rey stapt over. de opgestapte VVD'er Dré Peters wordt waarschijnlijk lijsttrekker, Van Rey lijstduwer, zei Peters.

Van de 25 kandidaten op de VVD-groslijst zijn er 15 overgegaan naar de nieuwe partij.

Aanleiding voor de afsplitsing is volgens de Liberale Partij een uitlating van premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Die zei dat mensen die door justitie van corruptie worden verdacht beter niet op een kieslijst kunnen staan. Dat schoot de meerderheid van de VVD Roermond in het verkeerde keelgat. Justitie verdenkt Jos van Rey van ambtelijke corruptie.

Strijdbaar

Van Rey toonde zich maandagavond in Roermond strijdbaar. Bij de aangekondigde oprichting van een nieuwe partij legde hij uit waarom hij over is gestapt. ''Je kunt van niemand het grondrecht afnemen om op een kieslijst te gaan staan'', zei hij.

Hij blijft naar eigen zeggen wel lid van de landelijke VVD.

In de gemeenteraad van Roermond wil hij met de nieuwe Liberale Partij gaan samenwerken met de VVD.

Ongefundeerd veroordelen

''De landelijke VVD is gezien de recente uitspraken van diverse prominente leden blijkbaar tot een partij geworden die er niet voor terugdeinst op de stoel van het Openbaar Ministerie (OM) te gaan zitten en mensen ongefundeerd te veroordelen'', stellen Peters en de eveneens opgestapte VVD'er Dirk Franssen namens de nieuwe Liberale Partij.

''Aangezien deze handelwijze ver van het liberale gedachtegoed staat en niet bij een zichzelf respecterende partij hoort, rest de fractieleden niets anders dan met de op Roermondse leest geschoeide Liberale Partij het verschil te gaan maken.''

VVD Roermond

Het bestuur van de VVD in Roermond betreurt het dat een aantal leden zich uit de partij heeft teruggetrokken, maar respecteert hun besluit. Dat zei bestuursvoorzitter Victor Cillekens maandagavond na afloop van een ledenvergadering.

Partijbureau

De VVD reageert via het partijbureau kort op de afsplitsing. ''Zoals eerder gezegd vindt het hoofdbestuur dat personen naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich moet onthouden van iedere politieke activiteit. Het hoofdbestuur vindt het dan ook verstandig dat de heer Van Rey niet op de VVD groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staat." Meer wil de partij niet kwijt.

Ingrijpen

Voorzitter Benk Korthals van het landelijke VVD-bestuur heeft zaterdag met ingrijpen gedreigd als Jos van Rey op de kandidatenlijst voor de VVD Roerond geplaatst zou worden, meldt Peters.

Donderdag nog had Korthals volgens Peters laten doorschemeren dat de plaatsing van Van Rey op de kandidatenlijst geen probleem zou zijn. Vrijdag werd hij volgens Peters 'overruled' door premier Mark Rutte. Die zei het onverstandig te vinden als mensen die door justitie verdacht worden van corruptie op een kandidatenlijst komen.

Zaterdag draaide Korthals daarop 180 graden, aldus Peters, en dreigde deze met ingrijpen. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.