Oud-Eerste Kamerlid en wethouder Jos van Rey ziet af van een plaats op de kieslijst van de VVD in Roermond voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. 

Dat meldt NRC maandag.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie (OM) hem gaat vervolgen.

De VVD wil niet zeggen of Van Rey afziet van de plek. Een woordvoerster zei de bijeenkomst van maandagavond van de leden van de VVD in Roermond af te wachten en tot die tijd geen mededelingen te doen.

Strafrechtelijk onderzoek

Premier Mark Rutte heeft afgelopen vrijdag gezegd dat politici naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt, zich beter niet kandidaat kunnen stellen.

De lijsttrekker en enkele andere VVD-kandidaten maakten zondag al bekend niet langer op de kandidatenlijst voor de VVD Roermond te willen staan. De partij stelt maandagavond tijdens een ledenvergadering de groslijst voor de verkiezingen samen. 

Van Rey gaat waarschijnlijk met de andere teruggetreden VVD-leden een eigen partij beginnen, waarmee hij deel zal nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. 

Grondrechten

Kandidaat-voorzitter Dré Peters zegt in gesprek met het dagblad niet te spreken te zijn over de uitspraken van Rutte. "De premier gaat op de stoel van het Openbaar Ministerie zitten en schendt de grondrechten van een van zijn burgers." 

"Als zelfs de minister-president iemand veroordeelt voordat er feiten liggen of zelfs maar een aanklacht, verschillen we niet veel van Rusland. Behalve dan dat ze de mensen daar naar kampen in Siberië sturen."