Eigenaren van cafés moeten tenminste één vrije tap kunnen plaatsen, vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven

Verhoeven betoogt dat woensdag tijdens een debat over mededinging en marktwerking in de Tweede Kamer. De parlementariër hoopt kroegbazen zo minder afhankelijk te maken van bierbrouwers.

Volgens D66 betalen consumenten vaak te veel voor een biertje, omdat café-eigenaren erg afhankelijk zijn van brouwers. ''Doordat banken terughoudend zijn met leningen aan horecaondernemers zijn bierbrouwers vaak de kredietverstrekkers voor kroegpanden en leveren zij de tapinstallaties'', legt Verhoeven uit.

Hoge prijs

Daardoor krijgen de brouwers volgens de politicus vaak het alleenrecht op de tap: horecazaken mogen dan alleen bier tappen van hun vaste brouwerij. Ondernemers betalen daardoor een ''hoge prijs'' voor het bier, die uiteindelijk wordt doorgerekend aan de klant.

D66 ziet liever dat kroegbazen ook een bier naar keuze mogen tappen. ''Dat kan een goedkoper merk zijn of een lokaal biertje'', aldus Verhoeven.

De parlementariër denkt overigens dat meer maatregelen nodig zijn om de biermarkt weer op gang te brengen, zoals betere voorlichting voor ondernemers. Hij roept minister Henk Kamp (Economische Zaken) op om actie te ondernemen.

Lees meer nieuws over ondernemen in de rubriek op NUzakelijk