De leider van het uiterst rechtse Front National in Frankrijk Marine Le Pen wil bij de Europese verkiezingen van volgend jaar samen optrekken met PVV-leider Geert Wilders.

"Het is belangrijk dat de kiezer ziet dat we niet alleen staan, dat in alle EU-landen vergelijkbare patriottische bewegingen actief zijn", zegt Marine Le Pen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

De voormalige Franse presidentskandidaat oppert dat het Front National en de PVV misschien samen campagne kunnen voeren. Zij wil na de verkiezingen van juni 2014 in het Europees Parlement met gelijkgestemde eurosceptische en anti-immigratiepartijen één politieke fractie vormen.

Ze praat ook met het Vlaams Belang en met de Oostenrijkse FPÖ die onder de inmiddels overleden Jörg Haider bekend werd.

Professionaliseren

Le Pen nam in 2011 de leiding van het Front National over van haar vader Jean-Marie. Ze stelt in de krant dat ze heeft geprobeerd haar partij te professionaliseren.

Wilders zegt in een interview in De Telegraaf ook dat straks een blok moet worden gevormd dat kritisch tegen Europa is en kritisch tegen migratie. Hij heeft Le Pen gesproken en stelt dat zij een gematigdere koers vaart dan haar vader. "Haar koers wordt zelfs door rabbijnen gesteund."

Wilders sluit uit dat hij samen gaat werken met racistische, antisemitische partijen 'zoals de British National Party'. "Daar zal ik in geen honderd jaar in de buurt komen."