PvdA-leden hebben Kamerlid Michiel Servaes vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag het vuur aan de schenen gelegd. Menigeen sprak zich uit tegen de aanschaf van de JSF als opvolger van de F-16.

''In de verkiezingscampagne is beloofd: we kopen geen JSF. Je bent onbetrouwbaar als je daar op terugkomt'', klonk het in de zaal waar zo'n 50 PvdA-leden bijeen waren gekomen.

''Dit kost 4,5 miljard euro. Het gezonde verstand zegt dat dat te duur is. Er worden miljarden bezuinigd, hier is geen geld voor. We moeten die VOC-mentaliteit loslaten en ons realiseren dat we een klein land zijn dat hier niet aan kan meedoen'', stelde een andere PvdA'er.

De opmars van drones riep de vraag op of er niet veel geld wordt gestoken in verouderde technologie. Maar volgens Servaes geven experts aan dat bemande vliegtuigen nog wel een jaar of dertig een belangrijke rol blijven spelen.

Hij beloofde alle gemaakte opmerkingen mee te nemen naar de Kamerfractie die uiteindelijk moet beslissen.

Lastige discussie

Ook Servaes vindt het een lastige discussie en weet niet precies hoeveel JSF-toestellen er nodig zijn om de ambities op het gebied van buitenlandse zaken te kunnen uitvoeren. Volgens een aanwezige zijn daarvoor zeker 53 toestellen nodig. ''Daar is onduidelijkheid over'', erkende Servaes. ''De vorige minister zei 42 en nu zouden het er 34 of 37 zijn. Ik deel die vraag geheel.''

De JSF ligt al jaren gevoelig bij de achterban van de PvdA. Diverse afdelingen hebben de fractie al gevraagd tegen te stemmen. Servaes: ''We kunnen dit niet uitstellen tot sint-juttemis. Het kabinet wil in 2013 een besluit nemen, maar wij moeten ermee instemmen. Hoelang dat duurt, weten we niet. Het besluit van het kabinet verwachten we volgende week.''

In Eindhoven en Hoogeveen hield de PvdA vergelijkbare bijeenkomsten met Kamerleden.