Abvakabo FNV demonstreert vrijdagmiddag in Den Haag tegen de voorgenomen pensioenplannen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). De vakbond richt zijn pijlen nu op de Eerste Kamer.

"Ik verwacht niets van Klijnsma, ze heeft al zoveel kansen gehad om haar sociale gezicht te laten zien. Daarom richten wij ons op de senaat. Dat zullen we in de toekomst vaker doen."

Dat zegt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk tegen NU.nl. De actie is een opmaat naar de landelijke FNV-actie op 30 november.

"De spaarvarkens van onze kinderen worden kapotgeslagen en zij zitten vervolgens met de scherven. Met een pennenstreek van het kabinet hebben zij minder pensioen."

In de plannen van het kabinet wordt het belastingvrij pensioensparen verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Dit moet het kabinet 3 miljard euro aan extra belastinginkomsten opleveren. De FNV probeert dit percentage in een laatste poging op te hogen naar 2 procent.

Kinderen

"Wij hebben veel leden van middelbare leeftijd, zij willen niet dat het pensioen van hun kinderen kapot wordt bezuinigd. Ik hoor die geluiden ook van gepensioneerden, zij vrezen op hun beurt voor de oudedagsvoorziening van hun kleinkinderen", zegt Van Brenk.

De vakbondsvrouw wijst er ook op dat minder pensioenopbouw nu, gevolgen heeft voor de staatsinkomsten later.

"Als je nu minder pensioen opbouwt, dan wordt er aan het einde van de rit ook minder uitgekeerd. De staat ontvangt dan dus minder belastinginkomsten. Dat is fundamenteel slecht."

Jongeren

Bij het merendeel van de achterban van de Abvakabo ligt de leeftijd boven de veertig jaar, maar dat betekent volgens Van Brenk niet dat zij niet solidair zijn met de jongere generaties.

"Ik begrijp de argwaan, maar ik zeg op mijn beurt: 'Zorg dat je erbij bent'. Jongeren kunnen inspraak in de pensioenfondsen hebben. We moeten het met zijn allen doen."

Rekenrente

Volgens Van Brenk moet er ook gekeken worden naar de rekenrente, daarmee berekenen pensioenfondsen hun dekkingsgraden. Momenteel is die rente (de marktrente) erg laag, dat heeft als gevolg dat pensioenfondsen eerder stoppen met indexeren (het meegroeien van het pensioen met de inflatie) of zelfs moeten korten.

Een hogere rente voor de berekening van het toekomstige vermogen van de fondsen zou het risico te veel op de volgende generaties afschuiven. De Sociaal Economische Raad (SER) komt hierover binnenkort met een advies aan de regering.

Van Brenk: "De marktrente wordt kunstmatig laag gehouden, we doen onszelf tekort. Dat sommige fondsen moesten korten is volkomen onterecht. Pensioenfondsen hebben per jaar een totaal gemiddeld rendement van 7 procent, collectief sparen heeft zich altijd uitbetaald."

Champions League

Van Brenk vindt dat de rente op een eerlijke en realistische manier moet worden berekend. Dat zou betekenen dat de rente nu rond de 3,5 procent zou moeten liggen. "Als je 4 procent niet kunt onderbouwen moet je dat niet doen. Onder de 3 procent is ook niet realistisch."

"Vertrouwen en stabiliteit is belangrijk", vervolgt Van Brenk. "We hebben een van de beste pensioenstelsels ter wereld, ik wil niet achteraf kunnen zeggen: 'wat was ik daar trots op'. We moeten niet afglijden naar de middenmoot maar mee blijven spelen in de Champions League."

Spelregels

Vrijdag roepen werkgevers, werknemers, ouderen, jongeren en pensioenfondsen eveneens om aandacht voor de pensioenen. Zij vragen van het kabinet om met een set van financiële spelregels te komen voor alle pensioenfondsen en spreken zich uit tegen een tweedeling in het systeem.

De hervormingsplannen voorzien in twee systemen, waarbij de regels voor pensioenfondsen ten aanzien van bijvoorbeeld de indexering van pensioenen strenger worden. In één variant mogen de fondsen echter meer risico nemen, waar dan minder garanties voor de pensioengerechtigde tegenoverstaan.

De organisaties pleiten voor meer stabilisatie in de pensioenen en de premies. Op die manier willen zij kortingen en premiestijgingen voorkomen.