De leden van de afdeling Roermond van de VVD beslissen maandag of Jos van Rey definitief op de groslijst komt te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. 

Jos van Rey staat al op de voorlopige kieslijst, zei voorzitter Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond donderdag. Daarover wordt maandag gestemd.

In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten.

De lijst die maandag onderwerp van gesprek vormt, is een alfabetische kandidatenlijst. Jos van Rey is in Roermond zeer populair. Binnen de lokale VVD is er nauwelijks oppositie tegen zijn kandidatuur.

Korthals

Het hoofdbestuur van de partij liet donderdag weten het ''schadelijk voor de VVD'' te vinden dat nog steeds niet duidelijk is of het Openbaar Ministerie (OM) Van Rey gaat vervolgen. ''Het hoofdbestuur betreurt het dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het onderzoek van het OM naar de heer van Rey en een eventuele aanklacht'', zo laat het in een verklaring weten.

Minister Schultz van Infrastructuur neemt afstand van de kandidatuur van haar VVD-partijgenoot Van Rey. Dat meldt de NOS.

Schultz noemt het niet verstandig dat het niet verstandig is om de naam van de partij te verbinden aan iemand die onder verdenking staat: "Ik zou het niet doen." Maar ze erkent dat de VVD in Roermond dit zelf mag beslissen.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. De woordvoerder van het OM gaf in een reactie aan dat het onderzoek nog ''geruime tijd'' zal duren. ''Het doel van het OM is waarheidsvinding. Dat brengt met zich mee dat er een tijd mee gemoeid is.''

Afstand bewaren

De woordvoerster van Korthals benadrukt dat het hoofdbestuur niet gaat over de groslijst, maar wel aan in opspraak geraakte politici adviseert om afstand te bewaren tot de politiek zolang ze in opspraak zijn. De ledenvergadering beslist uiteindelijk over de definitieve kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.