Oppositiepartijen CDA en SP willen opheldering van het kabinet over afspraken die het vorige kabinet in 2010 zou hebben gemaakt over de plaatsing van een nieuw Amerikaans kernwapen in Volkel. 

Tweede Kamerlid Raymond Knops (CDA) en Harry van Bommel (SP) hebben dat donderdag tegen NU.nl gezegd. De oproep wordt gesteund door D66.

Aanleiding is een uitzending van het KRO-programma Reporter. Dat zal donderdagavond melden dat over de stationering van het kernwapen in het geheim afspraken zijn gemaakt door het kabinet-Balkenende IV. Het zou de huidige kernwapens in Volkel moeten vervangen.

De afspraak zou worden beschreven in een rapport van de Amerikaanse Rekenkamer (pdf). Daarin wordt gesproken over "bepaalde NAVO-bondgenoten", maar volgens deskundigen wordt daarmee ook Nederland bedoeld.  

Niet op de hoogte

Ook oud-minister van Defensie Bram Stemerdink stelt tegenover het televisieprogramma dat met Nederland overleg gevoerd wordt over de kernwapens. Volgens Knops was de CDA-fractie, destijds regeringspartij, niet op de hoogte van de afspraak.

De Tweede Kamerleden noemen de afspraak in strijd met de wens van de Kamer om de Amerikaanse nucleaire wapens te verwijderen.

"De regering heeft verstoppertje gespeeld", zo vindt Van Bommel. In de Tweede Kamer is afgesproken dat het kabinet een brief moet sturen over de kwestie. Er was door de oppositiepartijen ook om een debat gevraagd, maar daar was onvoldoende steun voor.

Oud-premiers

Eerder dit jaar bevestigden de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan van de atoombommen op de Brabantse vliegbasis. In nog vier andere Europese landen ligt de B61. Het gaat in totaal om 150 tot 200 kernbommen. Eind 2012 stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie die het kabinet opriep de verwijdering van tactische kernwapens uit Europa tot speerpunt te maken.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt uitspraken van de oud-premiers. De uitkomst daarvan wordt binnen afzienbare tijd bekendgemaakt, zei een woordvoerster van het Parket-Generaal van het OM. Dat zal waarschijnlijk binnen enkele weken zijn. Het OM benadrukte destijds dat er geen sprake is van enige strafbare verdenking. ''Het is goed mogelijk dat de gedane uitspraken geen enkel vervolg hebben.''