De nullijn voor ambtenaren is geen onderdeel van het sociaal akkoord. Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW zegt dat donderdag op BNR Nieuwsradio

Wientjes reageert op uitspraken van FNV-voorzitter Ton Heerts. Die zei woensdag dat het sociaal akkoord van tafel gaat, als het kabinet de salarissen voor overheidspersoneel bevriest.

Ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bevestigde donderdag dat de nullijn niet in het sociaal akkoord staat. Asscher wilde overigens niet bevestigen dat het kabinet op Prinsjesdag zal komen met een nullijn voor ambtenaren in 2014.

Wientjes vindt de afspraken over de WW "keihard". "Dat is een van de fundamenten van het sociaal akkoord: de WW, het ontslagrecht, de flexibiliteit en de participatiewet." Als het kabinet dat wijzigt, betekent dat voor hem het einde van het sociaal akkoord. 

De kans dat het kabinet gaat morrelen aan een van die afspraken is volgens Wientjes echter betrekkelijk klein. "Daar zijn nog geen aanwijzingen voor", zegt hij. 

Acties

Heerts kondigde woensdag acties aan tegen het voornemen van het kabinet om volgend jaar 6 miljard extra te bezuinigen. Volgens Wientjes hoort demonstreren bij een vakbond, maar hoopt hij toch dat Heerts niet tot stakingen oproept.

Ook Asscher vindt het goed recht van de vakbeweging om te demonstreren. Hij verwacht echter niet dat de FNV het sociaal akkoord zal opblazen. ''Het sociaal akkoord is in het belang van werkgevers en werknemers.''

Werkgevers, vakbonden en kabinet sloten afgelopen april een sociaal akkoord.

Niet zo handig

Vakcentrale CNV voelt nog niets voor demonstraties. Voorzitter Jaap Smit riep Heerts donderdag op het totaalpakket van Prinsjesdag af te wachten voor hij het sociaal akkoord opblaast. Het uiten van ''dreigende taal'' vindt hij ''niet zo handig''.

Op Prinsjesdag, volgende week dinsdag, maakt het kabinet zijn plannen voor volgend jaar bekend.

Vijf vragen over het sociaal akkoord