Het CDA vindt dat het makkelijker moet worden om een schenking te doen aan een familielid om een woningschuld af te lossen.

De oppositiepartij heeft daarover woensdag een wetsvoorstel aan het kabinet aangeboden.

De partij vindt dat het niet alleen makkelijker moet worden om een schenking te doen voor de aankoop van de woning of aflossing van de hypotheek, maar ook voor aflossing van restschulden nadat een huis met verlies is verkocht. 

Het kabinet gaat op Prinsjesdag in een reeks maatregelen om de woningmarkt weer aan te jagen waarschijnlijk voorstellen het voor ouders mogelijk te maken om volgend jaar 100.000 euro belastingvrij schenken. Dat geld moet dan wel in een eigen koopwoning worden gestoken.

Schuldenberg

De maatregel moet helpen de hoge schuldenberg in Nederland terug te brengen, waar vanuit Brussel kritiek op is gekomen. Het voorstel van het CDA is anders ingericht, maar heeft wel hetzelfde doel voor ogen. 

In het voorstel mag een ouder een belastingvrije schenking aan zijn kinderen over vier jaar uitspreiden. Nu kan dit alleen in een keer, met een bedrag van 51.000 euro. In andere gevallen geldt een belastingtarief van 40 procent. "Maar niet iedereen kan zijn kinderen in één keer een fors bedrag schenken", zo stelt Kamerlid Pieter Omtzigt. 

Ten tweede stelt het CDA voor een extra laag belastingtarief voor grootouders of derden in te stellen die maximaal 51.000 euro schenken. Ook zij mogen de schenking over vier jaar spreiden. Daarnaast moet de leeftijdsgrens voor de ontvangende partij worden opgetrokken naar 45 jaar. Tot nu toe mag een eenmalige schenking alleen worden gericht aan de leeftijdsgroep van 18 tot 40 jaar.