Het gebruik van kinderopvang is in de eerste helft van dit jaar met 13 procent gedaald. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Over het eerste kwartaal van 2013 had Asscher al een daling van 12 procent gemeld.

De daling over de eerste 6 maanden kan worden uitgesplitst in een achteruitgang van 8 procent in het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag en van 5 procent in het aantal uren per kind.

De arbeidsparticipatie van ouders met kinderen is vergeleken met het vorige kwartaal nauwelijks gedaald, aldus Asscher. Wel liep het aantal opvanglocaties terug en stegen de prijzen.

Kop in het zand

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma bewijzen de cijfers opnieuw "dat er een veenbrand woedt in de kinderopvang. Ouders kunnen die niet meer betalen, organisaties gaan failliet en steeds meer mensen verliezen hun baan".

Onder druk van de regeringsfracties VVD en PvdA is een debat hierover, dat donderdag zou plaatsvinden, een maand uitgesteld. Volgens Heerma steken deze partijen "hun kop in het zand en laten ze zien dat ze de kinderopvang niet serieus nemen".