De ChristenUnie vindt dat de discussie over een Griekse uittreding uit de euro opnieuw gevoerd moet worden nu minister Dijsselbloem (Financiën) heeft aangekondigd dat het land een derde steunpakket nodig heeft.

"Dijsselbloem doet de hele tijd alsof dit allang bekend was, maar hij loopt hiermee echt op de zaken vooruit", zo vindt Kamerlid Carola Schouten.

Schouten voelt zich bovendien gesterkt door het afgelopen maandag gepresenteerde Europese conceptverkiezingsprogramma van de VVD. Daarin staat dat lidstaten die zich niet aan de Europese afspraken houden sancties of zelfs een verwijdering uit de EU moet worden opgelegd.

"Doe je niet wat is afgesproken? Dan doe je niet meer mee", zo stelde Hans van Baalen van de VVD. "Blijkbaar valt er met de VVD ook te praten over een Griekse uittreding", zo vat Schouten dit op.

Het is niet de eerste keer dat de ChristenUnie stelt dat Griekenland beter uit de euro gezet kan worden. "Dat is uiteindelijk ook beter voor Griekenland zelf", zo bevestigt Schouten het standpunt van haar partij.

Ophef

Uitlatingen van Dijsselbloem, naast Nederlands minister ook voorzitter van de eurogroep,  dat hulp aan Griekenland na 2014 onvermijdelijk zal zijn, leidde voor de zomer al tot ophef in politiek Den Haag. Woensdagmiddag wordt de Griekse situatie in de Kamer besproken.

Griekenland is sinds 2010 twee keer uit de brand geholpen door internationale geldschieters met een totaal van 240 miljard euro aan steun. Het IMF schatte afgelopen zomer dat het land desondanks nog een financieringstekort van bijna 11 miljard euro zal hebben in 2014-2015. Dijsselbloem zelf heeft nog niet aangegeven om wat voor bedrag het kan gaan.