Als het aan justitie ligt, gaat oud-VVD-Statenlid Berthold Ziengs twintig maanden de cel in voor fraude. Het OM maakte de eis dinsdag bekend in de rechtbank in Assen.

Ziengs zou hebben gefraudeerd met de in- en verkoopfacturen van een van zijn bedrijven. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de fiscus voor bijna zevenhonderdduizend euro getild.

Ziengs heeft volgens het OM als directeur en enig aandeelhouder van zijn bedrijf, dat in onroerende zaken en ander vermogen belegde, gedaan alsof hij bouwmaterialen in- en verkocht.

In werkelijkheid gebruikte hij de zaak om met valse facturen ten onrechte belasting terug te vragen. Zo loste de 45-jarige Ziengs vervolgens schulden af.

Justitie neemt het Ziengs kwalijk dat hij jarenlang 'zeer listig en stelselmatig te werk' te werk ging.

Politicus

Ook het feit dat hij tijdens de periode dat hij de feiten pleegde politicus was rekent het OM hem aan. "De houding, handelingen of gedragingen van een politicus zijn richtinggevend voor anderen", aldus het OM, dat naast een onvoorwaardelijke celstraf van twintig maanden nog vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf eiste.

De 45-jarige Ziengs gaf zijn Statenzetel in Drenthe op nadat de fiscale opsporingsdienst FIOD in de zomer van 2011 een inval deed en zijn administratie in beslag nam.

Hoewel Ziengs formeel geen functie meer vervult binnen de VVD, bleef hij wel actief als ledenwerver voor de Club van 100, een organisatie voor Drentse ondernemers die nauwe banden heeft met de VVD.

Boekhouder

Ziengs zei de boekhouding niet zelf te hebben gedaan en ontkende de facturen te hebben vervalst. Volgens ZIengs had hij voor de boekhouding en handelsverkeer een Duitse compagnon.

De fiscale opsporingsdienst FIOD nam in juli 2011 de administratie van de drie ondernemingen van Ziengs in beslag. Tientallen vervalste facturen kwamen boven water. Ziengs wees zijn compagnon aan als de vervalser.

De rechtbank hield de Assenaar voor dat nooit iemand die compagnon heeft ontmoet of gesproken, behalve Ziengs zelf. De man stond evenmin op de loonlijst en is tot op heden nooit getraceerd. Volgens de aanklager heeft Ziengs alleen geopereerd en is de compagnon een fictieve persoon. 

Affaires

Hij is niet de enige van de partij die justitie verdenkt van een misdrijf. De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt eveneens verdacht van fraude.

In Limburg zijn oud-gedeputeerde en oud-senator Jos van Rey en oud-voorzitter van de VVD in de provincie Ricardo Offermanns verwikkeld in een affaire die draait om ambtelijke corruptie en schending van het ambtsgeheim.

De rechtbank doet 24 september uitspraak.