Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken hoeft een ambtelijk advies over de volkenrechtelijke aspecten van een eventuele militaire interventie in Syrië niet openbaar te maken. 

Dit heeft de rechter bepaald in een kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen.

RTL Nieuws had met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij het ministerie om de stukken gevraagd. Dat verzoek werd afgewezen, waarop RTL naar de rechter stapte om de stukken alsnog in handen te krijgen.

RTL Nieuws betoogde dinsdagmiddag in de rechtbank in Utrecht dat het publiek kennis moet kunnen nemen van het advies, nog voor een eventuele aanval op Syrië.

De bestuursrechter is echter zeer terughoudend om geheime stukken tussentijds openbaar te maken zolang de bezwaarprocedure nog loopt. De gevolgen daarvan zijn namelijk onomkeerbaar, redeneerde de rechter.

Wel besloot de voorzieningenrechter dat het ministerie van Buitenlandse Zaken binnen twee weken moet besluiten welke passages uit het advies eventueel wel openbaar mogen worden.

Jammer

"Het is buitengewoon jammer dat het niet is gelukt om het hele stuk openbaar te krijgen'', reageert adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws op de afloop van het kort geding.

"We zijn wel blij dat de rechter in deze zaak onderkent dat er een spoedeisend en zwaarwegend belang is. En we hopen dat Buitenlandse Zaken serieus gaat kijken welke delen wel openbaar kunnen worden.'' Volgens Klein heeft Buitenlandse Zaken toegezegd dit binnen een week te doen.