De Eerste Kamer spreekt waarschijnlijk op 8 oktober over de omstreden pensioenplannen van het kabinet.

Eerst moet het kabinet nog een serie vragen beantwoorden. Dat is de uitkomst van dinsdag gehouden overleg van de commissie financiën van de senaat.

Het is onzeker of het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer weet te krijgen voor de plannen, die inhouden dat werknemers een kleiner deel van hun loon belastingvrij in hun pensioen mogen steken: niet 2,25, maar 1,85 procent. Dat moet een bezuiniging van een kleine drie miljard euro opleveren.

In de Tweede Kamer stemden voor het zomerreces alle oppositiepartijen tegen. Zij vinden dat een lagere pensioenopbouw ook lagere premies moet betekenen. Dat kan het kabinet echter niet garanderen, omdat de pensioenfondsen beslissen over de hoogte van de premies.

CDA

In de senaat kan het CDA het kabinet aan een meerderheid helpen, maar die partij is dat vooralsnog niet van plan.

"Op dit moment is het uitermate onverstandig om met het plan in te stemmen", zei CDA-senator Wopke Hoekstra dinsdag op Radio 1. "Maar als het kabinet denkt dat er aan de fundamentele bezwaren ruimhartig tegemoet te komen valt, dan gaan wij het gesprek niet uit de weg."

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei maandagavond tegen de NOS dat hij ruimte voor het kabinet ziet om een deel van de oppositie in de Eerste Kamer te overtuigen. "Ik heb er vertrouwen in dat dit het kabinet gaat lukken", herhaalde Zijlstra dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. 

Staatssecretaris Jetta Klijnsma stelt in een reactie op de kritiek van het CDA dat het 'altijd de moeite waard is om te kijken hoe je elkaar kan bereiken'. 

"Het is een goed gebruik in Nederland dat je met elkaar in gesprek blijft. Ik onderhandel altijd, dat is mn vak", aldus Klijnsma.