
Asscher hekelt Brusselse angst voor kritiek
Dat zegt hij maandag in een interview met NU.nl tijdens de arbeidsmigratietop in Den Haag. Aanleiding voor de top is het openen van de grenzen voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2014.
Op de top zijn onder meer afspraken gemaakt met supermarkten en LTO om misstanden aan te pakken. Ook kondigde Asscher aan de gevolgen van arbeidsmigratie te gaan onderzoeken.
Kritiek
Afgelopen tijd ontving Asscher kritiek van Eurocommissarissen László Andor en Neelie Kroes naar aanleiding van het pleidooi van de minister om de negatieve gevolgen van arbeidsmigratie in Europa bespreekbaar te maken.
Volgens Andor en Kroes is de angst van Asscher ongegrond en zondag stelde ook de Roemeense handelsminister Campeanu dat van een invasie van Roemenen in Nederland geen sprake zal zijn.
"Ik vind het jammer dat Kroes, terwijl ze de situatie in Nederland goed kent, er voor koos om de legitieme kritiek van de Nederlandse regering niet wat serieuzer te nemen", aldus de minister.
Asscher stelt dat Europa wat aan de problemen met arbeidsmigratie moet doen als het wil dat Nederland blijft doorwerken aan het Europese project.
"Als je het overeind wil houden, en wil dat Nederland als een van de oprichters daar trots aan blijft doorwerken, dan moet je eindelijk wat doen aan de negatieve gevolgen."
Weerklank
Asscher zegt bij zijn Europese ambtgenoten wel degelijk weerklank te vinden voor zijn pleidooi.
"Sociale dumping is het fenomeen. We hebben ook met landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk besloten om dat verder op de agenda te zetten. Net zo lang tot er wel wat verandert. In Brussel zijn ze zo bezorgd om kritiek op Europa dat ze ook de legitieme kritiek te snel van de hand wijzen."
Asscher ziet echter wel verbetering in de houding van sommigen in Brussel. Zo sprak hij maandagochtend telefonisch met Eurocommissaris Andor om de kou uit de lucht te halen.
"En ik ben door hem uitgenodigd mijn verhaal in de Europese Raad van ministers te gaan houden en met voorstellen te komen. Eindelijk wordt het opgepikt. De raderen draaien vrij langzaam in Brussel, maar het geeft mij de kans om met onze bondgenoten door te zetten."
Kan het zijn dat deze drie mensen gelijk hebben en het inderdaad wel meevalt met de toestroom van arbeiders uit Bulgarije en Roemenië?
"Niemand kan in de toekomst kijken. Maar toen destijds de grenzen opengingen voor de Polen waren er allerlei voorspellingen dat het ging om kleine getallen. Dat bleek anders te lopen. Ik vind het een taak van de Nederlandse regering om voorbereid te zijn."
Is het de crisis of de eerdere ervaring met de Polen dat Nederland zo terughoudend is?
"Het is allebei. De komst van de Polen, wat gewoon hardwerkende mensen zijn, zorgde voor negatieve effecten. Zoals de komst van malafide uitzendbureaus, enorme druk om lage lonen te accepteren en uitholling van de cao-bepalingen. Mensen maken lange dagen en betalen heel veel voor slechte huisvesting."
In principe hebben deze mensen toch gewoon dezelfde rechten als Nederlandse werknemers?
"Normaal zeker, de wet is voor iedereen van toepassing. Maar je ziet dat er toch constructies gezocht worden om dat te ontduiken."
"En soms helpt het Europees recht ze een handje. Je kan hier immers twee jaar werken terwijl je je sociale premies, een flink bedrag, afdraagt in het land van herkomst. Dat is onwenselijk. Het is prima als je hier werkt, maar dan betaal je net zo veel belasting en premies als iedereen."
U wilt weer een onderzoek naar de gevolgen van arbeidsmigratie. Waarom?
"In de eerste plaats om in Brussel ons betoog kracht bij te zetten. Anders zeggen ze: kom maar met bewijzen. Ik heb na gesprekken met vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers, landbouwers en inspectie voldoende concrete voorbeelden om te weten dat dit een serieus probleem is."
"En twee: Wat zijn de effectieve manieren om er wat aan te doen? Als dat dingen oplevert die we nu nog niet doen ben ik daar natuurlijk heel blij mee."
Wilders waarschuwt voor de dreiging van toename van criminaliteit door de toestroom van Bulgaren en Roemenen. Is dat een angst die u deelt?
"We zullen daar waakzaam voor zijn."
Maar ziet u een extra risico?
"Daar spreken we met de gemeenten over. Hoe kun je adequaat reageren als er nieuwe vormen van overlast of criminaliteit zijn? We zijn daar alert op, zeker in de kwetsbare wijken. Daar zijn we scherp op."
Dus het komt er op neer dat u niet zeker weet wat de gevolgen zijn.
"Dat weet niemand zeker. Wat ik zeker weet is dat we dit keer voorbereid zijn en de lessen uit het verleden hebben getrokken. En dat we het in goede banen gaan leiden."
De Europese Unie, het vrije verkeer. Is het nog steeds een zegen of een last?
"Niets is alleen maar zegen of alleen maar een last. Per saldo is het positief, maar veel Nederlanders ervaren de zwarte kant."
"Mijn boodschap aan Brussel is: als je het overeind wil houden, en wil dat Nederland als een van de oprichters daar trots aan blijft doorwerken, dan moet je eindelijk wat doen aan de negatieve gevolgen."