In 2014 en 2015 komt minder extra geld beschikbaar voor de aankoop en onderhoud van natuur dan in het regeerakkoord was toegezegd.

In 2014 en 2015 komt minder extra geld beschikbaar voor de aankoop en onderhoud van natuur dan in het regeerakkoord was toegezegd. In beide jaren wordt het bedrag verlaagd van 200 naar 100 miljoen euro. Het kabinet zal dat op Prinsjesdag bekend maken, bevestigen bronnen in politiek Den Haag een bericht in Trouw van maandag.

Als straks de economie weer aantrekt, krijgt verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) het ingeleverde geld er weer bij. Welke gevolgen de bezuinigingen hebben voor de provincies is nog niet duidelijk.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven maakt zich zorgen over het natuurbudget. Het zou volgens haar ''zeer teleurstellend zijn als nu wordt bezuinigd en dat geld pas terugkomt als de fabriekspijpen over een paar jaar weer flink gaan roken''.

Ongelukkig

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Jesse Klaver is ook erg ongelukkig met het bericht: ''Bleker’s afbraakbeleid lijkt te herleven. Zelfs de natuur is niet veilig voor de bezuinigingsdrift van dit kabinet. De biodiversiteit in Nederland holt achteruit, natuur is uit Nederland aan het verdwijnen.

De Nederlandse natuur is kwetsbaar. We hebben niet de luxe van eindeloze bossen en steppes. Dat beetje dat we hebben moeten we dus met hand en tand beschermen.''