Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is van plan tijdens haar bezoek aan Moskou eind deze week te spreken met activisten en vertegenwoordigers van Russische homo-organisaties.

De mensenrechten van homo's en lesbiennes liggen als gevolg van antihomowetgeving de laatste tijd in Rusland steeds meer onder vuur.

Het bezoek staat formeel in het teken van het bilaterale jaar Nederland-Rusland en de culturele samenwerking tussen beide landen, maar ook de onderdrukking van homo's is onderdeel van Bussemakers agenda tijdens het bezoek op vrijdag en zaterdag.

April dit jaar vroeg premier Mark Rutte bij de Russische president Vladimir Poetin al om aandacht voor de rechten van seksuele minderheden. Poetin zei toen dat die niet worden gediscrimineerd.

Ook Bussemaker uitte eerder haar zorgen over de toenemende druk op homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Rusland en nam zich toen voor om de banden met Rusland aan te halen om zo ''de bescherming van de rechten van homo's prominent op de agenda te houden''.

Dutch Days

Bussemaker verricht op vrijdag in Moskou samen met haar Russische ambtgenoot Vladimir Medinsky de officiële opening van het culturele festival.'Dutch Days in Moscow' in onder meer het Gorkipark. De minister zal tijdens haar bezoek verschillende Nederlandse en Russische kunstenaars en cultureel ondernemers ontmoeten.

Als onderdeel van Dutch Days in Moscow zijn The Kyteman Orchestra en SKIP&Die aanwezig, net als kunstenaars als Erik van Lieshout en Guido van der Werve. Cineast Paul Verhoeven geeft een workshop aan jonge Russische filmstudenten.

Ook opent Bussemaker tijdens haar bezoek de Mondriaantentoonstelling in de Tretjakovgalerij, met veertig topstukken van de kunstenaar uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.