
Royal HaskoningDHV stapt uit project Oost-Jeruzalem
Dat meldde de onderneming vrijdag. Eerder werd bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Royal HaskoningDHV heeft geadviseerd om te stoppen met het project, omdat het in een door Israël bezet gebied zou staan.
In Israël werd toen verontwaardigd op het advies gereageerd, ook omdat de bouw van de installatie de inwoners van het gebied - voornamelijk Palestijnen - juist ten goede zou komen. Ook in de Tweede Kamer leidde dat advies tot vragen.
Royal HaskoningDHV liet vrijdag weten zich graag te houden aan de ''(inter)nationale wet- en regelgeving'' en tot de conclusie is gekomen dat het project daarmee mogelijk in strijd zou kunnen komen.
Palestijnen
De onderneming liet weten dat ''gedurende het project is gebleken'' dat de Palestijnse Autoriteit niet akkoord was met de werkzaamheden. De Autoriteit verwelkomde vrijdag ook de beslissing van Royal HaskoningDHV om de bouw van de installatie te beëindigen.
Het ingenieursbureau gaf geen informatie over de financiële gevolgen van het stopzetten van het project.
Royal Haskoning DHV heeft sinds 1996 een kantoor in Israël en voert in het gebied meerdere projecten uit. Het bedrijf is onder meer betrokken bij de bouw van de metro in Tel Aviv en bij een waterproject voor de Jordaan-rivier waarbij meerdere partijen zijn betrokken.