Een voormalig VVD-Statenlid in Drenthe, Berthold Ziengs, dat verdacht wordt van fraude is nog steeds nauw betrokken bij de partij. 

Ondanks de belofte van de VVD om een verscherpt integriteitsbeleid te voeren zou hij een sleutelrol hebben bij de fondsenwerving voor de partij. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Berthold Ziengs stapte twee jaar geleden op nadat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) zijn administratie in beslag nam. Hij zou hebben gefraudeerd met de in- en verkoopfacturen van een van zijn bedrijven. Volgens justitie had hij de ficus daarbij voor tonnen getild. Ziengs moet zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Assen.

Ondanks zijn vertrek als lid van de Provinciale Staten bleef Ziengs aan als bestuurder van de nauw aan de VVD gelieerde Club van 100, een lobbyorganisatie die fondsen werft voor de partij. Ziengs zegt in het FD dat de Club van 100 een 'zelfstandige stichting' is. Naar eigen zeggen is zijn rol geen politieke funcite. Justitie en de Club van 100 willen niet in de krant reageren.