De SP wil opheldering van het kabinet over een deal die de PvdA en VVD zouden hebben gesloten over de JSF. 

Volgens verscheidene media geven de sociaaldemocraten hun verzet tegen de komst van de Joint Strike Fighter ofwel F-35 op. SP-leider Emile Roemer is verbijsterd over het mogelijke besluit van de PvdA.

''Vorig jaar streden PvdA en SP nog gezamenlijk tegen aanschaf van de peperdure bommenwerper. Vanwege de vele onzekerheden, de kostenstijgingen en technische gebreken, zou het logisch zijn om het prestigeproject stop te zetten'', aldus Roemer. Hij vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom ''opnieuw buigt voor een hobby van de VVD''.

''Bovenop de keiharde bezuinigingen steunt hij de koop van een overbodige straaljager van 4,5 miljard euro'', zegt de SP-leider.

Volgens Elsevier van deze week hield de PvdA op 3 juli geheim beraad over de JSF. De NOS meldde donderdag dat de kans nu groot is dat het kabinet nog deze maand akkoord gaat met de aanschaf van 35 JSF's. Het toestel moet de opvolger worden van de F-16.

Een woordvoerster van de PvdA stelt dat de fractie nog geen besluit heeft genomen over de JSF. Er is nog geen voorstel van het kabinet hierover gekomen, voegt ze eraan toe.